U posjeti Općini Lukavac boravila delegacija Pete pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a sastanku su prisustvovali brigadir Emir Kliko, zapovjednik 5.pbr OS BiH, major Amir Murgić, Općinski načelnik dr.sc. Edin Delić i saradnici – šef Službe civilne zaštite, šef Službe za geodetske i imovinsko-pravne poslove, sekretar Općine Lukavac i predsjednik Mjesne zajednice Panjik.

Povod same posjete je, prije svega, upoznavanje novog zapovjednika 5. pješadijske brigade OS BiH sa načelnikom Općine Lukavac.

Inače, peta pješadijska brigada Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine je jedna od tri pješadijske brigade operativnog lanca komandovanja, koja je Odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine prvi put postrojena 12. jula 2007. godine. Komanda brigade i jedinice na vezi (nivoa četa – vod) su multietničkog sastava i razmještene su na Dubravama kod Tuzle.

Na ovom sastanku razgovaralo se o saradnji između Oružanih snaga i Općine Lukavac, a prije svega Službe civilne zaštite. Naime, komanda i jedinice 5. pbr OS BiH u skladu sa zakonskim aktima i svojom misijom su usmjerene na realizaciji planirane obuke, te praktičnoj primjeni njenih rezultata u prvom redu onih koji se odnose na operacije podrške miru i pomoći civilnim strukturama uslijed elementarnih i drugih nepogoda. U oba navedena segmenta, kao i drugim zadaćama, brigada je iskazala potpunu spremnost i osposobljenost za izvršenje zadaća misije.

“Mislim da je javnost upoznata s tim da smo mi protekle godine jako dobro sarađivali sa OS na našem prostoru, da smo zajedno učestvovali u vježbama i da smo međusobno razmjenjivali iskustva. Mi smo se borili da budemo Općina koja će najbolje sarađivati sa Oružanim snagama. Danas smo govorili o opremanju i početku rada rezervne jedinice civilne zaštite. Dogovorili smo da potpuno integrišemo aktivnosti sa Oružanim snagama jer oni imaju više iskustva ali i bolje resurse.  Osim toga, razgovarali smo o inicijativi koju su pokrenule Općina Lukavac i Mjesna zajednica Panjik, a u pitanju je inicijativa da kroz šumu preko Ozrena između Panjika i Bukovice Donje probijemo jedan makadamski put kojim će se put za Maglaj sa nekih oko 70 km skratiti na oko 40 km, kazao je ovom priliom načelnik Općine Lukavac, Edin Delić.

Obje strane su izrazile želju i spremnost da nastave dobru saradnju, te su otvorena neka nova poglavlja kada je saradnja Općine Lukavac i OS u pitanju.

Općina Lukavac

Komentari