Novo klizište prijeti njenom stambenom objektu, a višestruka upozorenja nadležnim, kako je kazala, nisu urodila plodom.

– Ovih dana, usljed obilnih padavina, zemljište ispod kuće počinje se intenzivno pomjerati i ploča već prijeti da se sruši. Ponovo smo prijavili klizište u Civilnoj zaštiti Općine Lukavac i čekamo izlazak komisije na teren. Komisija je izašla na teren jučer, evidentirali su klizište, slikali i rekli nam da će se kuće srušiti ako se nešto ne poduzme. Više ne znam kome da se obratim. Svaki dan očekujem kad će se sve srušiti-kazala nam je Rabija za Bportal.ba.

Prije skoro tri godine tokom majskih poplava iz 2014., aktiviralo se klizište i tom prilikom usljed pomjeranja zemljišta, nestao je jedan dio voćnjaka pored same Rabijine kuće.

-Tada nam je rečeno da naši stambeni objekti nisu ugroženi. Klizište je redovno prijavljeno u Civilnu zaštitu Općine Lukavac i komisija je izlazila na teren i napravila zapisnik. Tokom majskih poplava nije bila ugrožena kuća, ali u avgustu mjesecu iste godine, tokom avgustovskih poplava, zemljište neposredno ispod kuća počinje se pomjerati i opet prijavljujemo klizište. Komisija opet izlazi evidentira i sve se na tome završava. Nekoliko puta odlazila sam u CZ Općine Lukavac, kao i moja djeca, i tražili da nam pomognu da se izgradi potporni zid ili da barem postave stubove, ali jedini odgovor koji smo tada dobili jeste da je mnogo kuća koje su više ugrožene i da će vidjeti da li mogu barem direke postaviti ispod naše kuće-dodaje za Bportal Rabija.

Za ove tri godine sedam puta se Rabija sa djecom obraćala CZ Općine Lukavac. Ipak, sve je kako kaže, bilo uzalud i završavalo se na obećanjima kako će problem biti riješen.

-Tada smo angažirali komšiju i platili mu da postavi barem stubove pored kojih smo postavili lesonit ploče da barem malo pokušamo zaustaviti odron zemlje. Želim naglasiti da se ispred Mjesne zajednice, koja je uredno bila obaviještena o klizištu i kojoj pripadamo, niko nije angažirao i pružio nam savjet kome da se obratimo za pomoć-kazala je Rabija.

Komentari