Košarkaši Lukavca u posljednjem susretu polusezone A-1 lige BiH poraženi su na gostujućem parketu u Donjem Vakufu od KK Promo rezultatom 67:55.

Poraz na parketu novootvorene dvorane koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta u nedostatku Islamovića, najboljeg strijelca i jednog od trenera, bio je gledajući i rezultate koje ekipa ostvaruje pomalo i očekivan. Povreda noge koju je zadobio u susretu protiv Vogošće u Lukavcu pokazala se ipak teže prirode, te će se tek nakon stručnog pregleda koji je planiran u ovoj sedmici, moći pouzdano potvrditi da li se radi od Ahilovoj tetivi, na što su prve sumnje pokazivale, u slučaju čega će ekipa Lukavca biti uskraćena igara Islamovića na duže vrijeme.

Samo otvaranje susreta od strane Proma dalo je do znanja lukavačkim košarkašima i treneru Mićanoviću da će put do pobjede u ovome susretu biti težak, gotovo nemoguć. Promo dobro reaguje na početku susreta i agresivnom odbranom na Ćosiću i Nešiću uspješno brani glavne poluge napada Lukavca.

Odličnoj atmosferi u kojoj su domaćini očekivali i priželjkivali prvu ovogodišnju pobjedu, osim velikog vjetra u leđa od strane publike, dala je u ovome susretu ista sudačka trojka koja je na identičan način vodila susret kao i Jablanici protiv Turbine koji je Lukavac izgubio, uz velike primjedbe na suđenje. Podatak da je u prvom poluvremenu dosuđeno na obje strane gotovo dvadeset izgubljenih lopti, potvrđuje kakav je bio kriterij suđenja mostarske trojke. Rani problem sa ličnim greškama Toplaka u prvom poluvremenu samo je još više onemogućio priliku Lukavca za koliko-toliko uzbudljiv susret.

Ipak, prilika se ukazala košarkašima Lukavca u dva navrata kada su se približili domaćinu na samo pet poena zaostatka, ali je uzrokovala nervozu u redovima domaćeg tima, što je rezultiralo sa po dosuđenom tehničkom za obje ekipe, dodatno podižući ionako uzavrelu i fantastičnu atmosferu koju je pripredilo oko 700 zaljubljenika u košarku.

Za Lukavac, ukoliko je moguće pronaći dobru stranu u ovom porazu, je pozitivno što su mladi igrači Lukavca, prvenstveno Đuzić zahvaljujući kojem se Lukavac vratio u utakmicu u prvom poluvremenu, ali svakako i Bektić, Jaraković i Murselović imali priliku da odigraju dobru minutažu na parketu jedne od najljepših dvorana u ligi, koja će sigurno biti i u narednom periodu teško iskušenje za sve ekipe.

U redovima Lukavca najbolju partiju je pokazao Ćosić sa 19 poena i tri skoka, te Nešić sa 13 poena i pet skokova. Prvenstvo se nastavlja utakmicama 11. kola, koje je na programu posljednjeg vikenda u januaru naredne godine.db

Komentari