Pored pada nataliteta na području nekoliko kantona u Federaciji BiH, jedan od gorućih problema na području Tuzlanskog kantona je porast maloljetničkih trudnoća, koje su u posljednje tri godine postale gotovo svakodnevna pojava. Iako je majčinstvo zasigurno jedan od najljepših osjećaja koje doživi žena, povećan broj maloljetničkih trudnoća iziskuju sistemsko rješenje ovog problema, pogotovo ako u obzir uzmemo činjenicu da je sve više popularan trend da djeca rađaju djecu.

Maloljetničke trudnoće u Bosni i Hercegovini donedavno su bile tabu tema, pa su tako i maloljetnice u većini situacija bile u neugodnom položaju. Neki stručnjaci tvrde da je razgovor sa roditeljima o temi seksualnog odgoja i vaspitanja nekada ključan, kako bi se preduprijedio ovaj problem, koji je u posljednje tri godine intenziviran na području Tuzlanskog kantona.

„S tim što smo u ovom periodu imali 267 porođenih, a imali smo i 58 pobačaja, od kojih je 27 bilo namjernih prekida maloljetnica, a ostatak su bile patološke trudnoće koje su se morale završiti“, rekla je prof. dr. med. sci. Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla.

Porast maloljetničkih trudnoća u Tuzlanskom kantonu zahtijeva hitan odgovor relevantnih sektora društva kako bi se prevencijom zaštitilo zdravlje djevojaka, djevojčica i mladih uopće. Populacijska fondacija UN-a zalaže se za dostupnost provjerenih i pouzdanih informacija o seksualnom i reproduktivnom zdravlju cjelokupnog stanovništva, te podržava uvođenje edukacije o seksualnosti u obrazovni sistem.

„To je mnogo širi pojam i podrazumijeva mnoge druge aspekte osim seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Podrazumijeva i međuljudske odnose sa vršnjacima i emocije, obuhvaćene su teme puberteta“, ističe Enida Imamović, programska analitičarka populacijske fondacije Ujedinjenih nacija BiH.

S tim u vezi i iz Ministarstva obrazovanja i nauke najavljuju skoro uvođenje prilagođene edukacije u nastavni plan i program u školama u Tuzlanskom kantonu.

„Trenutno u sklopu postojećih predmeta, prvenstveno mislim na biologiju, dodatno da edukujemo djevojčice, a u nekom narednom periodu vidjećemo kojim će to putem da ide, jer podaci sa kojima raspolažemo su nešto na što se mora reagovati“, rekla je Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke TK.

Maloljetnička trudnoća ostavlja velike posljedice na mladu djevojka koja rodi dijete ili se pak odluči na pobačaj. Isto tako, treba imati u vidu podatak da podaci o porađajama i pobačajima maloljetnica nisu u potpunosti tačni, i da je broj zasigurno veći budući da se obavaljaju i u privatnim ginekološkim ordinacijama.

Izvor: Federalna.ba

Komentari