Prošlo je dva mjeseca od kako su učenici sjeli u školske klupe, a situacija sa korona virusom kontinuirano se prati od samog početka školske godine.

 

Podaci o epidemiološkoj situaciji i broju zaraženih učenika i nastavnog osoblja prikupljaju se na sedmičnom nivou, a prema posljednjim informacijama iz Pedagoškog zavoda TK primjetan je porast broja zaraženih učenika u svim školama.

Od samog početka školske godine u osnovnim i srednjim školama kontinuirano se prati stanje broja zaraženih učenika, te nastavnog i vannastavnog osoblja, a u protekle dvije sedmice korona virusa potvrđen je kod 244 učenika.

“Nažalost mogu reći da u zadnja dva tjedna imamo porast broja zaraženih od 15 do 20 posto, od ukupnog broja zaraženih”, kazao je direktor Pedagoškog zavoda TK, Nikola Čiča.

Iz Pedagoškog zavoda ističu kako stanje još uvijek nije alarmantno, ali se poduzimaju sve mjere kako ne bi došlo do još većeg porasta zaraženih kako učenika, tako i nastavnog osoblja.

Sve se pokusava, dezinfekcija ruku, posle svakih dva tri sata se ciste ucionice, dakle svi se procesi rade da bi se sto manje smanjila mogucnost zaraze kovidom 19”, navodi Čiča.

Kada je u pitanju praćenje nastave putem platformi, ovaj model se praktikujea samo kod učenika kod kojih je korona virus potvrđen, te se iz tog razloga nalaze u izolaciji, ali do potpunog prelaska na online model nastave još uvijek neće doći.

Ako su djeca iz istog razreda, čitav razred se stavlja u izolaciju, a ako se testiranjem pokaže da nisu zaraženi, vraćaju se u nastavni proces. Iako dođe do online nastave, treba da napravimo bolji model nego sto je bio, jer nikome ne odgovara taj model, vidjeli smo iz iskustava koje smo imali, da se vrlo tesko kroz online nastavu moze razvijati interaktivni model, onaj socijalni model koji imamo u skolama”, zaključio je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Prekid nastave može imati ozbiljne posljedice po sposobnost djece da uče stoga je neophodno da se mjere zaštite u školama još više pojačaju kako bi se širenje virusa kod učenika smanjilo ili u potpunosti zaustavilo, a roditeljima se upućuje apel na redovno mjerenje temperature djeci prije dolaska u školu.

Komentari