UEFA i Fudbalski savez Bosne i Hercegovine ulažu velike napore u ženski nogomet i stvoraju uslove da se persektivne djevojke mogu profesinalno baviti ovim sportom, čime pospješuju i demokratske vrijednosti naše zemlje. Međutim ovom sportu je potrbno mnogo više pažnje od strane građana.

 

“Ženski fudbal svakim danom raste u kvaliteti a samim time i u popularnosti! Velike su investicije i projekti UEFA kako bi etablirali ženski nogomet da bi bio posjećen i vrednovan kao i muški. Danas je sve usmjereno ka komercijalizaciji i onih dana kada se bude otvorilo tržište u transferima i posjećenosti, onda će ženski fudbal dobiti pravi proboj u svojoj potpuno zasluženoj pažnji!”, kaže Zlatan Nalić, profesionalni fudbalski menadžer i aktuelni trener FK Tuzla City, a bivši selektor švedske mlade reprezentacije sa kojom je osvojio zlato na Evropskom prvenstvu.

Prema riječima Nasihe Hamzić i Jasmine Halilović, profesionalnih nogometašica, polna diskriminacija u ovom sportu izumire, međutim popularnost u vidu popunjenosti tribina nije na zavidnom nivou. To potvrđuju i rezultati naše ankete, gdje se 69,6 posto ispitanika izjasnilo da nikada nije prisustvovalo utakmici ženskog nogometa iako 87 posto ispitanika smatra da se treba povećati popularnost ovog sporta.

“Dovođenje publike na stadione je ključ početka ekonomskog profita svih sportova jer su oni konzumenti i podižu atrakcionu vrijednost klubova/sportova koji u stvari dovode sponzore koji žele da se prepoznaju u tom kontekstu i vide svoj profit u tome. Jer rijetko ko daje novac u sponzorstvo a da pri tome nema povratnu dobit. Naravno pričam o većim sponzorima a ne malim svakodnevnim koji to rade iz velike ljubavi prema nečemu ili nekome njihovom ko je aktivan u klubu!”, ističe Nalić, te dodaje da “podrška Saveza, gradskih struktura i komercijalizacija svog rada moraju biti osnovna sredstva egzistencije!”

Unatoč slaboj posjećenosti i finansijskim problemima klubova, naše sagovornice Nasiha i Jasmina odlučno idu dalje i njihovu ljubav prema nogometu ništa neće ubiti, a evo i kako je sve počelo.

Jasmina Halilović uz veliku podršku brata Jasmina koji se također bavio nogometom svoje snove je krenula ostvarivati od 2016. godine. Svoju nogometnu karijeru počela je u ŽFK Radnički Lukavac, a nastavila je u ŽOFK Gradini Srebrenik. Kako kaže nikada se nije susrela sa problemima diskriminacije te budućim generacijama poručuje da “Ne treba slušati šta okolina priča, nego fokusirati se na svoj cilj.”

“Fudbal sam počela da igram sa pet godina. Dječaci su koristili činjenicu da sam bila jedina djevojčica u ulici, pa su me uvijek zvali da igram s njima, nisu htjeli početi bez mene. Sve ekipe su se otimale za koga ću igrati.”, opisuje svoj početak Nasiha Hamzić , te ističe da je redovno zovu na rekreativne partije malog fudbala i turnire. Nasiha je uz podršku prijatelja i porodice svoju karijeru započela 2002. godine sa 15 godina u ŽFK Pansion Sidro, a nastavila kroz ŽNK “IRIS” Zenica, ŽNK Salt City” Tuzla, ŽOFK “Gradina” Srebrenik, ŽFK “Banja Luka” i ŽFK “Fortuna” Živinice čija je trenutna nogometašica. ”Situacija oko diskriminacije u odnosu na moj početak se poboljšala, ali to još nije na onom nivou na kojem bi trebalo da bude.” kaže Nasiha i dodaje “Mlađim djevojčicama bi poručila da ne odustaju i da ako žele da treniraju ovaj sport slobodno to i učine. Bitno je samo da se trude, vjeruju i vole to što rade. Bavljenje sportom je nešto najljepše. Pored zdravog tijela dobiti ćete priliku da steknete dosta prijatelja, izgradite karakter i stvorite vjeru u sebe. Biti će uspona i padova ali moraju biti istrajni”.

“Ženski nogomet je već velik u Evropi i nadam se da će i kod nas biti cijenjeniji i komercijalniji kako bi svi mogli uživati u sportu koji volimo bez obzira ko ga igra! Stariji – mlađi, muško -žensko, djeca – odrasli, visoki ili niski, crni ili bijeli ili druge boje…” zaključuje Zlatan Nalić.

76,1 posto sudionika naše ankete smatra da su diskriminacijom žena u sportu povrijeđena njihova demokratska prava, stoga dokažimo da smo vrijedni demokratije i podstaknimo žene u sportu.

Komentari