Jaka kiša uzrokovala je rast vodostaja i izlijevanje iz korita svih lokalnih vodotoka i rijeke Šibošnice na području općine Čelić u Tuzlanskom kantonu, saopćila je večeras u vanrednom izvještaju Federalna uprava Civilne zaštite.

 

Na području Grada Lukavca prema informacijama koje su dostupne od građana, jaka kiša izazvala je probleme u Turiji, Gnojnici, Dobošnici Gornjoj, Orahovici i Krtovi.

Prema prvim procjenama, poplavljeno je oko stotinjak stambenih i drugih objekata na području te općine. Službenici civilne zaštite, komunalne službe i policija su na terenu, uključena je i mehanizacija. U općini Banovići, izlili su se lokalni vodotoci (potoci) i poplavili nekoliko objekata u naseljima Kredit mahala, Jezero, Ekonomija.

Vatrogasna jedinica je na terenu radi crpljenja vode iz objekata. Vatrogasna jedinica u Živinicama imala 7 prijava vezanih za poplave oko stambenih objekata u naseljima Ciljuge, Suha i Đurđevik. Na području Teočaka, lokalni potok je poplavio dva stambena objekta.

I tamo su komunalne službe na terenu i crpe vodu iz navedenih objekata. U Tuzli je vatrogasna jedinica upućena na intervenciju crpljenja vode u naselju Dragunja Donja, gdje je rijeka Tinja poplavila više stambenih objekata.

U Srebreniku, u naselju Previle, rijeka Tinja je poplavila više stambenih objakata, a površinske vode u naseljima Tinja, Potpeć i Bjelave, nekoliko stambenih objekata. Na terenu je Vatrogasna jedinica Srebrenik.

Prijavljeno je i pokretanje klizišta u naselju Tulovići na području Banovića, kao i na tuzlanskom lokalitetu Pasci, Petrovice Donje.

Izvor: FENA

Komentari