Jezerom modrac danas plutaju mrtve ribe. Ovu pojavu prvu su primijetili stanovnici naselja Hadžića na lukavačkoj strani jezera, a kako kažu mrtve ribe su se proširile i sa desne i sa lijeve strane brane. Na teren su izašli vodni inspektori kantonalne uprave za inspekcijske poslove, a o cijelom događaju obaviješteno je i preduzeće Spreča koje upravlja vodama u Tuzlanskom kantonu. I fabrika vode kao jedno od glavnih izvorišta za vodonabdijevanje Tuzle iz preventivnih razloga je zatvorena.

Da je stanje na terenu znak za uzbunu, postalo je jasnije odmicanjem dana. Brojne nadležne službe za modračko vodno i priobalno područje izašle su na teren, a razlog je danima ranije primijećene brojne mrtve ribe na površini jezera.

Strah u javnosti probudila je povezanost lukavačkog jezera Modrac sa vodosnabdijevanjem Tuzle. Upravo zbog toga fabrika za prečišćavanje vode koju Tuzlaci koriste u slavinama svojih domaćinstava, stavljena je van funkcije.

Iz Sportsko ribolovnog društva “Smuđ” Lukavac potvrdili su da je stanje na jezeru Modrac zabrinjavajuće. Riba koja je, još uvijek se ne zna kad, uginula, i dalje pluta na površini jezera. Zbog toga iz ovog udruženja prenose svoju zabrinutost, te nadležne, kako kažu, pozivaju na odgovornost. Međutim, u kantonalnom vodnom inspektoratu kažu kako se prije odgovornosti tek treba utvrditi uzrok.

”Ne znamo tačan uzrok, ali će sigurno ove analize otkriti tačan razlog pomora ribe.Ono što mi imamo saznanja od strane naših inspektora je da je tačno da je voda na ušću Spreče zamućena i da ima ribe i da je ušće Turije u Modrac sasvim bistro. Donešena je odluka da se uzmu uzorci i u toku je uzimanje uzoraka vode i uzoraka ribe. Konkretno uzimaju se uzorci na ušću Spreče” – kazao je Mersudin Čeliković, glavni inspektor za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo i veterinarstvo TK.

U JP „Spreča“ pretpostavljaju kako je do pomora ribe došlo uslijed smanjenja količine kiseonika, a što je prouzrokovala nagla i prilično neočekivana zamjena visoko-toplih ljetnih za niske temperature slične zimi. Nadležne inspekcijske službe i dalje, kažu, ostaju na terenu kako bi se blagovremeno moglo reagovati u ovisnosti od rezultata analize uzoraka vode koji se već obrađuju.

RTV Slon

Komentari