Na Kliniku za zarazne bolesti UKC-a Tuzla u noći između srijede i četvrtka javile su se 34 osobe zbog sumnje na trovanje vodom sa lokalnih izvorišta i česmi u MZ Poljice, općina Lukavac.

Jedna osoba  zadržana je na liječenju, 15 ih je opservirano, a 18 je pušteno na kućno liječenje. Pacijenti su se žalili na stomačne tegobe, povraćanje i proliv.

Predsjednik MZ Poljice Donje, Nermin Omerović, kazao nam je kako je odmah po saznanju o mogućem zagađenju vode, izvršen proces hlorisanja vode i čišćenje bazena.

Prema informacijama kojima mi raspolažemo u noći sa 22. na 23. august došlo je do prodora vode u kaptažnom dijelu vodovoda “Vrelo” i smatra se da je upravo to uzrok zagađenja vode čija analiza je rađena 20. augusta, a rezultati pokazali da je u redu. Mještani su, ne znajući da je zagađena, koristili tu vodu za piće i svi oni koji su se okoristili imali su probleme u vidu mučnine.“-pojasnio je Omerović te dodao kako je uzorak vode dat na bakteriološku analizu u Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja Lukavac

Iz ove službe ističu kako su uzorci vode uzeti prije izvršenog hlorisanja i to direktno sa filter stanice izvorišta “Vrelo”, te dva proizvoljna domaćinstva. Rezultati analize, zbog procesa izolacije uzročnika iz vode, očekuju se u utorak naredne sedmice.

Sanitarne općinske službe uputile su i apel mještanima Poljica da do daljnjeg, odnosno, do završetka bakterijološke analize, ne koriste vodu sa izvorišta i iz samog vodovoda. Prema posljednjim informacijama u pretekla tri dana liječničku pomoć zatražilo je oko 200 osoba sa područja ove mjesne zajednice.

Prema još uvijek nepotrvđenim informacijama otprilike oko 200 ljudi potražilo je pomoć. Njih oko 70 je bilo u Domu zdravlja Lukavac i ta cifra još uvijek nije konačna, ali nadamo se da će se na tome završiti – rekao je predsjednik MZ Poljice Donje.

Kako saznajemo u ovoj mjesnoj zajednici bakteriološka analiza vode sa izvorišta „Vrelo“ vrši se jednom mjesečno i do sada nije bilo slučajeva trovanja, ali se ne isključuje mogućnost da je nakon posljednjih kišnih padavina došlo do prodora površinskih voda u vodovod.

-Apelujemo mještane da ne koriste vodu, a što se tiče sanitarne potrebe, riješili smo to na način da smo obezbijedili cisternu za područje MZ Poljice Donje. O uspostavljanju ponovnog kontinuiteta vodosnadbijevanja detaljnije infomracije imati ćemo u utorak, kada ćemo odlučiti da li ćemo pustit sistem u promet ili ćemo zadržati ovaj status, rekao je Nermin Omerović, predsjednik MZ Poljice Donje.

Edina Mujkić

Komentari