Lukavčanin Samir Gabeljić je 15. aprila pokrenuo Facebook grupu Ulica “ŽRTAVA GENOCIDA U SREBRENICI” u Lukavcu.

Ova grupa je napravljena sa ciljem da kada ista dostigne 8372 člana koji simbolizira broj žrtava genocida u Srebrenici koji nije konačan te da se pokrene inicijativa prema Općini Lukavac i Općinskom vijeću Lukavac kako bi se jedna od ulica u užoj gradskoj jezgri nazove ulicom “Žrtava genocida u Srebrenici”.

Cilj br. 1: Ulica “Žrtva genocida u Srebrenici”

Facebook grupa u ovom trenutku broji 9291 člana. Među članovima su načelnik Edin Delić, kao i određen broj vijećnika Općinskog vijeća iz skoro svih parlamentarnih političkih stranaka.

Skrenuta je pažnja na ovu inicijativu, prvi korak je napravljen prema realizaciji ove inicijative.

Pokrenuta je online peticija koja će služiti kao popratni akt inicijativi koja će biti upućena općinskim vijećnicima na izjašnjavanje. Peticiju možete potpisati klikom OVDJE !

Koja će ulica dobiti naziv ulica “Žrtava genocida u Srebrenici” ?
Gabeljić je istakao da je odabrana ulica koja će biti predmet rasprave oko preimenovanja naziva. Ulica mora biti na adekvatnoj lokaciji, prometna u blizini centra Lukavca, ali da nije u blizini ugostiteljskih objekata, istakao je Samir Gabeljić.

Podsjećamo posljednja Odluka o nazivu ulica datira iz 2003. godine i od tad nije bilo izmjena naziva. Od 46 ulica u Mjesnoj zajednici Lukavac Grad, koja će ulica biti preimenovana u ulicu “Žrtava genocida u Lukavcu” za sad ostaje nepoznanica.

Cilj br. 2: Spomen obilježje

U obraćanju članovima grupe Gabeljić od 4. maja je istakao da je obavio razgovore sa načelnikom Delićem i federalnim zastupnikom Azmirom Husićem oko inicijative da se napravi i spomen obilježje. Izradu projektne dokumentacije će finansirati gospodin Husić. Prema riječima Gabeljića projektant je već određen.

Pokretač inicijative, Samir Gabeljić dijete Srebrenice nastanjen u općini Lukavac ima želju da na ovaj način njegov Lukavac oda priznanje i očuva sjećanje na Srebrenicu.

Rok 11. juli 2020. godine

Članovi grupe na čelu sa inicijatorom Gabeljićem imaju cilj da provedu sve aktivnosti do 11. jula

Komentari