Na protekoj sjednici Vlada TK nije prihvatila Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za period januar – septembar 2019. godine.

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić nakon održane sjednice Vlade TK na press konferenciji za novinare obrazložila je zbog čega Vlada TK nije prihvatila Izvještaj Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

‘Izvještaj nije prihvaćen iz više razloga. Dakle u izvještaju se navodi da stručna služba Zavoda zdravstvenog osiguranja TK ima formiranih više različitih komisija od kojih neke se stalno sastaju dok neke druge komisije uopšte ne zasjedaju.

Također, Zavod je u ovom proteklom periodu da tako kažem napravio uštedu odnosno smanjio finansiranje primarnih zdravstvenih ustanova za nekih 66.000 KM odnosno to se skidalo sa tranše po osnovu propisivanja lijekova koji se nalaze na esencijalnoj listi, a koji po mišljenju ove komisije nisu trebali biti propisani.

To je jedan od načina na koji je napravljena tzv. ušteda. Također, utvrđeno je i da su nastali suficiti od 337.500 KM za dijagnostiku oka, zatim 546.116 KM za sprovođenje rane dijagnostike i 12.000 KM za testiranje na HIV jer programi nisu uopšte sporevedeni.

Mi nismo dovoljno bogata zemlja da bi se bavili liječenjem, jer ono na šta treba da obratimo pažnju jeste upravo preventiva. Tu je trebalo malo više da se povede računa’ – kazala je ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić i dotakla se još jednog spornog detalja u vezi prebacivanja sredstava sa računa tekuće rezerve na račune pojedinih Javnih zdravstvenih ustanova.

Prema riječima ministrice radi se o ukupnom iznosu od 230.000 KM koji je sa računa tekuće rezerve prebacivan na UKC Tuzla, Dom zdravlja Banovići i Dom zdravlja Tuzla.

Na pitanje novinara postoji li sumnja u određene nezakonite aktivnosti ministrica Čolić je kazala: ‘Ministarstvo zdravstva kao neko ko odgovora između ostaloga i za rad Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona svakako jeste adresa na koju treba uputiti to pitanje, međutim ove smo informacije tek danas kako treba obradili. U narednom periodu svakako da ćemo u skladu sa zakonom vidjeti šta i kako dalje’ – kazala je ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić.

Komentari