Dobitnicima donacija u okviru projekta “Socio-ekonomska podrška žrtvama mina u BiH” danas su uručene vrijedne donacije u vidu motokultivatora sa pratećom opremom  i plastenika.

Naime, projekat realizuje nevladina organizacija World Vision u saradnji sa lokalnim zajednicama, Službom civilne zaštite, Organizacijom amputiraca UDAS i BHMAC-om, a tri korisnika sa područja Općine Lukavac dobitnici su pomoći u prvoj fazi projekta.

Ovaj projekat je finansiran od strane Evropske unije (90 posto) – sa kojom je potpisan Ugovor o implementaciji ovog projekta i Općine Lukavac (10 posto).

Kako je istakao gospodin Sejfo Halimović, stručni saradnik u Službi civilne zaštite, sa područja općine Lukavac bilo je 20 aplikanata dok su tri korisnika zadovoljila kriterije i ostvarila pravo na ove donacije.

-Ne propuštamo priliku da sa organizacijama i institucijama, pojedincima, međunarodnim organizacijama sarađujemo u bilo kom vidu, na bilo koji način ako to može pomoći građanima, u prvom redu naše općine, a naravno i BiH u cjelini. World vision je organizacija koja se pokazala i dokazala do sada i koja ima dobar kontinuitet u smislu podrške osobama koje su pretrpjele posljedice proteklog rata, koje su žrtve mina i to je nešto što mi ni u kom slučaju nismo mogli propustiti. Ovaj dio u kojem učestvuje općina je u odnosu na cijelu ovu priču tek jedan manji dio. Drago mi je da smo dio jedne ovako lijepe priče, ovako lijepog projekta, izjavio je načelnik dr.sc. Edin Delić.

Kako su istakli dobitnici donacija, osjećaju se vrlo sretno, naglasili su da će im ova donacija itekako koristiti i biti od pomoći, te su se ovom prilikom zahvalili World Vision-u, EU i Općini Lukavac, prilikom čega su poručili da svako treba da aplicira na ovakve i slične projekte.

-Kada smo aplicirali, bilo nas je mnogo i nisam se nadao da ću uopće dobiti ovu donaciju. Kada sam ugledao da sam prvi na spisku, bio sam baš iznenađen, rekao je Eniz Mujić iz Bikodža, jedan od dobitnika donacije.

Inače, “Integrisana socio-ekonomska podrška žrtvama mina u BiH”. ovaj projekat se, pored općine Lukavac, provodi u sljedećim općinama: Doboj, Zvornik, Stanari, Čajniče, Velika Kladuša, Bihać, Bosanska Krupa, Konjic, Travnik i Donji Vakuf.

Komentari