U petak, 18.10.2019. godine Općina Lukavac omogućit će da 5 srednjoškolaca iz Elektro-mašinske i Ekonomsko-hemijske škole Lukavac provede jedan radni dan u Općini Lukavac.

Naime, srednjoškolci su uputili poziv društveno odgovornim kompanijama sa područja općine Lukavac da se u petak, 18. oktobra, pridruže Socijalnom danu Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

Socijalni dan je jedan dan u godini kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima. Novac koji se zaradi Socijalnim danom donira se u svrhe finansiranja omladinskih projekata širom BiH.

Asocijacija srednjoškolaca u BiH  (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija koja se kroz svoje aktivnosti i projekte zalaže za poboljšanje statusa srednjoškolaca u BiH, s ciljem da se stvore bolji uslovi obrazovanja u našoj državi i međusobno povežu srednjoškolci. ASuBiH radi na principu lokalnih timova te trenutno okuplja timove u 61 lokalnoj zajednici, širom BiH, sa više od 1400  članova i članica, čiji se broj stalno povećava.

Srednjoškolci će dobiti priliku da osjete klimu radnog prostora i vide kako je provesti 8 sati na radnom mjestu, a svojim angažmanom mogu pomoći sebi pri odabiru budućeg zanimanja i istovremeno pomoći vršnjacima da realizuju svoje ideje. S druge strane, škole omogućuju svojim učenicima određeni vid praktične nastave, a kompanije ulažu u lokalnu zajednicu i mlade ljude svoga grada koji su snaga i moć današnjeg društva.

AsuBiH je do sada implementirao 3 „Socijalna dana“. Prošle godine radilo je 1564 srednjoškolaca/ki koji su stekli svoje praktično iskustvo u preko 400 preduzeća, a odobreno je 26 lokalnih inicijativa u iznosu od blizu 23.000 KM. Ambicije za ovogodišnji Socijalni dan su još veće, gdje će se koristiti prijašnja iskustva i kontakti.

Novcem iz fonda Socijalnog dana finansirat će se projekti koji će doprinijeti razvoju lokalnih zajednica, ali i položaju srednjoškolaca u njima. Socijalni dan su podržala i nadležna Ministarstva obrazovanja i nauke u BiH, te će srednjoškolci od ASuBiH-a dobiti opravdanje za odsustvo sa nastave.

Komentari