PK Rudnik Šikulje - Foto: Lukavacki.ba

‘Podignimo svoj glas radi svih nas’... Javna grupa na Facebooku ‘Pokret za čist zrak’nakon samo par sati  broji više od 9.000 članova. ˝Pokret za čist zrak ne optužuje, ne pokušava kritikovati niti jedan nivo vlasti. Mi tražimo hitna rješenja. Dosta je bilo priča i rasprava ko je kriv, želimo djela. Za samo nekoliko sati pristupilo nam je nevjerovatnih 8500 ljudi. To dovoljno govori koliko smo jedinstveni u problemu koji imamo. Ujedinimo se bez obzira na sve razlike ovo se tiče svih nas, naše djece koja oboljevaju iz dana u dan. Moramo djelovati i civiliziranim putem izvršiti pritisak na sve nivoe vlasti koje mogu ponuditi rješenja. Pozovite sve svoje prijatelje da nam se pridruze. Hitno je. Ne sutra nego juče. Podignimo svoj glas radi svih nas˝, navedeno je u opisu grupe.

Zagađenje zraka u Tuzlanskom kantonu je tokom zimskim mjeseci proteklih godina višestruko premašilo dopuštene vrijednosti, a ljudima koji tamo žive ozbiljno je ugroženo zdravlje, upozoravaju stručnjaci.Rezultati dosadašnjeg mjerenja su pokazali izuzetno zabrinjavajuće trendoveNajteže stanje je u gradskim i industrijskim središtima poput  Tuzle, Lukavca i Živinica. Zagađenje zraka je posebno naglašeno u Tuzlanskom kantonu tokom 4 mjeseca od početka novembra do kraja februara, piše TIP.ba

Upozorenja stručnjaka

Stručnjaci iz ove oblasti upozoravaju kako zimska zagađenja zraka mogu ostaviti trajne posljedice po zdravlje ljudi.Postoje izravne implikacije na hronične bolesnike, ali još je katastrofalniji fenomen akumulacije, odnosno dugotrajne izloženosti ovim otrovima, za koje je poznato da su i kancerogeni i patogeni, odnosno da izazivaju bolesti u idućim generacijama. Cijenu ovog fenomena ćemo tek platiti u vremenima koja su pred nama.

Zagađenost zraka

Analizirajući rezultate monitoringa zraka u Tuzli na MS BKC za posljednih pet godina evidentan je porast koncentracije SO2 i porast broja satnih prekoračenja graničnih vrijednosti od 350 μg/m3. 2012. godine su bila 143 satna prekoračenja, a 2016. godine 704. Tokom jedne kalendarske godine ova vrijednost bi smjela biti prekoračena maksimalno 24 puta. Prema skromnim informacijama koje su dostupne javnosti u Klinici za plućne bolesti u Tuzli su tokom zimskih mjeseci morali uvesti dežurne službe da bi mogli prihvatiti sve pacijente koji su trebali pomoć. Istraživanje koje je ova klinika radila je pokazalo da se iz godine u godinu povećava broj oboljelih od karcinoma pluća.

Zašto šute zdravstveni eksperti?

Dodatni problem predstavlja pasivnost eksperata zdravstvene struke iako je to zakonska obaveza određenih zdravstvenih institucija. Nedostaju opsežne analize, istraživanja i pokazatelji kakvo je zdravstveno stanje građana u posebno ugroženim područjima i kolike su stvarne posljedice po zdravlje građana.

Ko i koliko zagađuje zrak?

TIP.ba

Komentari