Na sistem centralnog grijanja u Lukavcu će, nakon što firma Vodo Ins izvrši sve potrebne radove, biti priključeno sedam zgrada u ulici Vase Pelagića ( bivša Miloša Kupresa) i dvije zgrade u ulici Patriotskog Fronta, iznad TC Konzum.

Sredstva od skoro 190 hiljada KM obezbijeđena su preko Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK, a od presude Termoelektrani Tuzla.

Rok za završetak radova je 60 dana, što znači da će svi objekti biti toplificirani prije sezone grijanja 2017./2018. godine. Realizacija ovog i drugih projekata toplifikacije u Lukavcu  će omogućiti manji stepen zagađenja zraka tokom zimskih mjeseci.

„Ovaj projekat je, osim obezbijeđenja kvalitetnijih uslova za stanovanje građana u tom dijelu Lukavca, značajan i sa ekološkog apekta. U tim objektima su tokom zimskih mjeseci spaljivane na desetine tona uglja i drugih nepovoljnijih energenata, što više neće biti slučaj. Mi smo delegirali i sredstva od 120 hiljada KM za toplifikaciju Školske ulice i to će biti projekat koji će omogućiti značajno smanjenje emisije štetnih čestica u zrak.  Treba imati u vidu da, u zimskim mjesecima, pored industrije koja nikada nije zanemariva, velika okolinska opterećenja imamo i zbog značajnog broja individualnih  ložišta. Priključenjem te dvije ulice na sistem centralnog grijanja ta opterećenja možemo značajno umanjiti“, izjavio je za Lukavački.ba načelnik Općine Lukavac dr. Edin Delić.

Na stimulisanje vlasnika stambenih objekata u gradu da se odluče priključiti na centralno grijanje, osim iskazivanja brige za okoliš i zdravlje,povoljno bi mogla djelovati i odluka kojom je omogućeno da od 2017. godine  priključenje košta samo 1 KM.

Komentari