Ovogodišnja Međunarodna likovna kolonija „Bistarac 2019“, Lukavac, koja se već tradicionalno održava u organizaciji HKD „Napredak“ Lukavac, bogatija je i raznovrsnija po sadržajima koji će privući brojne posjetitelje, zajedno s umjetnicima iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Tako će u vrelim kolovoškim danima za vrijeme likovne kolonije, osim pasioniranih zaljublljenika u slikarstvo, fotografiju, poeziju, koje su dominantne i ove godine, priliku da posjete koloniju imati i građani kojima je bitno očuvanje okoliša i tradicije, a koji su ujedno i društveno odgovorni.
S tim u vezi bit će organiziran okrugli stol vezan uz problematiku izgradnje novog šljačišta koje Termoelektrana Tuzla ima namjeru sagraditi u blizini naselja Šićki Brod, što bi kao negativnu posljedicu moglo imati povećanje postotka kancerogenih oboljenja ili oboljenja respiratornog sustava.


Koliko su nam značajna stara naselja, povijest i tradicija, saznat ćemo iz priče o nestalom i zaboravljenom selu Kalajevo koje se nalazilo na teritoriju općine Lukavac.

Bistaračka Međunarodna likovna kolonija podsjeća nas koliko je bitna društvena odgovornost i osjetljivost prema marginaliziranim ili osjetljivim skupinama, pa ćemo se u toku njezine implementacije upoznati s radom Udruženja „Mali svijet“ u kojem se educiraju mališani sa razvojnim teškoćama, a gdje će ujedno biti predstavljena knjiga autorice Dinke Redžić iz Slovenije koja obrađuje ovu problematiku.


U novoformiranoj Galeriji JU Javna biblioteka Lukavac bit će otvorena izložba slika autora Rifata Zahirovića iz Tuzle.

Za ljubitelje glazbe, osobito one istančanog ukusa i sluha, pripremili smo večer harfe, prvi i nesvakidašnji događaj ove vrste u našem gradu te vas pozivamo da nam se pridružite na likovnoj koloniji „Bistarac 2019“ i date svoj doprinos u razvoju kulture na području naše općine.


U sjećanje na rano preminulog multimedijalnog umjetnika Branka Radakovića, sudionika prošlogodišnje Bistaračke likovne kolonije, održat će se večer Jazza u BBCC klubu Lukavac, uz poetski performans, kako bismo se odužili prerano preminulom autoru i glazbeniku za podršku koju nam je pružao svojim sudjelovanjem na ovoj značajnoj manifestaciji.

Izlišno je napominjati koliko je uz kulturu i turizam važan segment razvoja općine/grada te smo se ovoga puta potrudili sudionicima i posjetiteljima Međunarodne likovne kolonije „Bistarac 2019“ predstaviti farmu „Milo selo“ koja se nalazi u Milinom Selu na području općine Lukavac. Riječ je o idealnom okruženju za stvaranje proizvoda na bazi organske proizvodnje koji afirmiraju zaboravljene tradicijske vrijednosti, uz istodobno očuvanje i poštivanje prirode i okoliša.

Nisu zapostavljene ni sportske aktivnosti s obzirom na to da se, već tradicionalno, u okviru kolonije organizira Napretkova biciklijada koja iz godine u godinu billježi sve veći broj sudionika.
Kultura, turizam, ekologija, povijest i sociologija pravci su djelovanja ovogodišnje, ali i narednih kolonija i vjerujemo da će svi koji nas posjete pronaći svoje područje zanimanja i poslati u eter sliku društveno odgovornih pojedinaca s usađenim kulturnim vrijednostima.

Komentari