Grupa mještana i entuzijasta iz mjesne zajednice Poljice Gornje, danas je organizovala akciju čišćenja prostorija Doma kulture u ovom mjestu, a riječ je o početku radova na rekonstrukciji i sanaciji objekta koji nije u funkciji već duži niz godina.

Naime, za projekat rekonstrukcije potrebna su sredstva u iznosu 48.000 KM, a dio sredstava obezbijedio je Sulejman Brkić, vijećnik u Općinskom vijeću Lukavac, koji je istakao da je urađena i projektna dokumentacija za kino salu.

-Mislimo da ćemo uraditi kompletan projekat za 20.000 KM. Već smo obezbijedili 8.000 KM od moje vijećničke naknade, a ostalo ćemo prikupiti od donatorskih sredstava. Zadnjih 20 godina dom nije u funkciji i mladi u Poljicu nemaju adekvatnu prostoriju da obavljaju bilo kakve kulturne aktivnosti. Trenutno je registrovano kulturno-umjetničko društvo koje nema prostor ni za probe, ni za bilo kakve manifestacije, istakao je Brkić.

Nakon završetka radova prostorije Doma kulture, koje se nalaze u vlasništvu Vijeća ove mjesne zajednice, bit će ustupljenje na korištenje Udruženju Mladih “Poljice”.

-Već dugo vremena naše udruženje inicira restauraciju Doma kulture, i evo, ovih dana je konačno to i započeto. To će u mnogome olakšati rad našeg udruženja i sekcija, posebno folklorne sekcije i sekcije ilahija i kasida koja je u funkciji u ovom mjesecu ramazanu. Do sada smo se sastajali u osnovnoj školi ili parku, a sada ćemo imati i prostor gdje ćemo moći obavljati sve naše aktivnosti. Kada je riječ o mladima, oni su zaista zainteresirani za sve ono što se ovdje radi i spremni su pomoći u svakom smislu, kazao je Arnes Žabić, predstavnik ovog udruženja.

Općinski načelnik, Edin Delić, prisustvovao je današnjoj akciji čišćenja, a ovom prilikom istakao je kako projekat ima za cilj da mladima omogući prostor i mjesto za okupljanje, organiziranje koncerata, igranki, druženja i slično.

-Cilj nam je da u narednom periodu što više prostora osposobimo, posebno tamo gdje imamo formirane organizacije i udruženja mladih, koji su aktivni u različitim projektima, a sastaju se i organizuju u neuslovnim prostorima. Ovo je sala za koju ćemo se potruditi da vrlo brzo posluži svojoj svrsi. Nadamo se da će Poljičani dobiti uskoro i kvalitetan orkestar gdje će biti u prilici da srijedom obnove sjećanje na nekadašnje igranke koje su se ovdje održavale. Radimo i na tome da po prvi puta Poljice dobije i svoju biblioteku. Sve su to mali koraci za općinu Lukavac, a veliki za dobrobit djece, poručio je Delić.

Ukoliko sve bude teklo po planu, završetak radova na rekonstrukciji Doma kulture u Poljicu očekuje se u septembru mjesecu.

Komentari