U Domu kulture u Puračiću danas su počele projekcije filmova sa ovogodišnjeg, trećeg po redu „Viva film festivala“ koji se održava u periodu od 13. do 17. septembra ove godine.

Festival je međunarodnog i takmičarskog karaktera, a ove godine u zvaničnu selekciju odabrano je 109 filmova u kategorijima: ekologija, religija, turizam i omladinski film.

Inače, Kulturno-umjetničko društvo „Puračić“ partner je festivala već drugu godinu zaredom, a pored Puračića, festivalske projekcije održavaju se u jedanaest bosanskohercegovačkih gradova.

-Mogu izraziti zadovoljstvo da smo već drugu godinu partneri u implementaciji realizacije festivala, a svakako treba naglasiti i značaj angažovanja Osnovne škole „Puračić“ koja se prošle godine uključila u ovaj projekat. Ove godine imamo film koji je nastao u radionici od naših učenika, a za koji se nadamo da će dobiti i određena priznanja. Prošlogodišnji film je dobio posebno priznanje za scenarij, te smatram da je ovo jedna lijepa prilika. Posnosni smo što se Puračić i Lukavac nalaze među velikim festivalskim gradovima u BiH, kazao je Hazim Osmanović, predsjednik KUD „Puračić“.

U kategoriji omladinskog filma odabrana su 22 ostvarenja od čega je njih 19 nastalo kroz radionice u okviru Viva škole filma „Od ideje do realizacije“ sa učencima srednjih i završnih razreda osnovnih škola. Dva filma u ovoj kategoriji su sa područja općine Lukavac i to „(Ne) Prijatelj“, autora Faruka Kovačevića, učenika 9. razreda O.Š. „Puračić“ i „Drugačiji“ Adina Dajdžića iz Lukavca.

-Htjeli smo da prikažemo jedan od problema koji je rasprostranjen u cijeloj BiH, te i na našem području, a to je problem pasa lutalica. Nadamo se da će ovaj film pobuditi svijest kod nadležnih organa i vlasti i da će se početi sa rješavanjem tog problema. Inače, 16 članova ekipe je radilo na ovom filmu i snimali smo ga tri dana. Obzirom da smo vremenski bili ograničeni, jako smo zadovoljni. Posebno nam je drago što je naš film prošao u užu konkurenciju festivala i nadamo se da će biti svrstan među najbolje, ističe Kovačević.

Lukavačka publika imat će priliku pogledati neke od filmova i sutra u terminima od 11 do 14 sati, a ulaz za posjetioce je besplatan. Nagrade i specijalna priznanja biti će dodijeljena na ceremoniji zatvaranja u subotu, 16. septembra u Sarajevu.

Komentari