Screenshot Radio-televizija Lukavac
Screenshot Radio-televizija Lukavac

Veliko klizište u Kruševici koje se pokrenulo nakon poplava u maju 2014. godine ugrozilo je više stambenih i pomoćnih objekata, među kojima je najveće posljedice imao Fadil Arifović, čije imanje je u najvećoj mjeri bilo zahvaćeno pokretanjem zemlje.

Klizištem je godinama bilo ugroženo još nekoliko objekata i posjeda, te mezarje u neposrednoj blizini. Zbog prekida  saobraćaja na desetine hektara plodnog zemljišta i voćnjaka ostalo je neobrađeno, a prekinut je put prema Ratišu, važnom kulturno –historijskom i vjerskom lokalitetu i izletištu.

“Pravo mi je drago, jer mogu mirno da spavam i da nisam zabrinut. Drago mi je i ovdje sam svaki dan sa radnicima i radujem se. Moji ukućani su veseli i skoro bi zaplakao od radosti.” – rekao je Fadil Arifović za Radio-televiziju Lukavac.

Ovim problemima se bliži kraj jer su radovi na sanaciji klizišta počeli, što su Kruševljani dočekali sa oduševljenjem.

Od mještana se mogu čuti rječi kritike, upućene na račun vijeća mjesne zajednice i nadležnih institucija zato što klizište mnogo ranije nije sanirano i smatraju da su im kuće ostale na mjestu samo zahvaljujući pukoj sreći.

Postojala je alternativa da se ovo klizšte sanira privremeno, da se obezbjedi prohodnost za zaprežna vozila ili za traktore, ali ja kao predsjednik MZ nisam dozvoljavao da se tako uradi i tražio sam da se to uradi kako valja.”- rekao je predsjenik MZ Kruševica Hasan Hankić.

Radove u vrijednosti od oko 80.000 KM obezbjeđene od općine i kantona izvodi kompanija iz Maglaja, a biće završeni za desetak dana.

Komentari