Sveštenik puračke parohije Jelenko Lazić
Sveštenik puračke parohije Jelenko Lazić

Pravoslavni vjernici širom svijeta sutra dočekuju blagdan Božić koji označava rođenje Hristovo i najradosniji je od svih velikih hrišćanskih praznika.

Tim povodom posjetili smo sveštenika puračke parohije Jelenka Lazić i razgovarali o običajima i tradiciji koja je vezana za Badnji dan i Božić.

“Svim pravoslavnim vjernicima bih čestitao današnji praznik, Badnji dan koji je ujedno i pripremni dan uoči Božića kada svi vjernici ustaju rano ujutro i sijeku badnjak i donose svojim kućama. Na Badnji dan služi se večernja služba u svim pravoslavnim crkvama, vrši se bogosluženje i nakon toga slijedi paljenje badnjaka.” – rekao je Jelenko Lazić za Lukavacki.ba

Večernja služba kako ističe sveštenik puračke parohije Jelenko Lazić održana je danas u 16 sati u hramu svetog proroka Ilije u Puračiću nakon čega je uslijedilo paljene badnjaka, a zatim u 18 sati u Krtovi gdje je obavljeno paljenje badnjaka sa ophodom Crkve. Večernje bogosluženje  u Tumarama bit će upriličeno u 21 nakon čega će biti obavljeno paljenje badnjaka.

Sveštenik puračke parohije Jelenko Lazić
Sveštenik puračke parohije Jelenko Lazić

Na Badnji dan se također peku pečenice, unosi se slama u crkvu, što je preslika same pećine u kojoj se Hristos rodio. Na Badnji dan se peče pečenica i to je stari običaj koji je pravoslavna crkva prihvatila. Božić, kao najradosniji praznik smatra se praznikom prvenstveno djece, jer se ona daruju poklonima i najiskrenije se raduju Božiću.

Na jutarnjoj liturgiji koja je u pet sati ujutro vjernici dočekuju rođenje gospoda Isusa Hrista. Nakon toga idu svojim kućama za trpezu ljubavi. Kod kuće se prvo se peče pogača na drvima badnjaka koje je domaćin pripremio ujutro, a nakon toga domaćin za trpezom dijeli po komad pogače svakom članu porodice. Sama česnica predstavlja Hrista koji se razdaje svim vjernicima, odnosno svim ukućanima toga dana.

Inače, Nova godina se kod pravoslavaca proslavlja u noći između 13. i 14. januara, a ovom prilikom redakcija portala Lukavacki.ba  čestita pravoslavni Božić i nastupajuću Novu godinu onima koji slave.

 

Komentari