Projekat zapošljavanja mladih (YEP) u Bosni i Hercegovini se realizuje od 2008. godine,a trenutna, treća faza projekta, obuhvata period od 2016. do 2020. godine.

Saradnja Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Općine Lukavac formalizovana je u decembru 2017. godine potpisivanjem Ugovora o saradnji za realizaciju programa podrške poduzetništvu na području lokalne zajednice, sama realizacija projketa započela je u četvrtak početkom obuke koju pohađaju aplikanti.

Jedna od ključnih komponenti Projekta je podrška poduzetništvu, koja podrazumijeva konkretnu podršku osnivanju preduzeća i kreiranju novih radnih mjesta, uključujući i posebnu podršku za poslovne poduhvate iz domena socijalnog poduzetništva. Pod socijalnim preduzećima podrazumijevaju se poslovni poduhvati koji na inovativan način rješavaju društvene probleme, npr. u oblasti zaštite okoline, kulturnih ili prirodnih vrijednosti, smanjenja nezaposlenosti i sl.

U četvrtak, 22. 02. 2018. godine započela je četverodnevna obuka za učesnike u programu YEP inkubatora poslovnih ideja, a učešće na obuci su uzeli učesnici koji su zadovoljili uslove i čija je aplikacija pozitivno ocijenjena.

To je ciklus početne procjene ličnih kapaciteta, posvećenosti poduzetnika i kvaliteta poslovne ideje. Sastoji se od četverodnevne obuke u toku koje se procjenjuje kvalitet i originalnost poslovne ideje te kompetencije i posvećenost poduzetnika realizaciji ideje.

Uspješan završetak ove faze podrazumijeva demonstraciju spremnosti za prihvatanje novih znanja iz oblasti poduzetništva, komercijalni potencijal poduhvata i posvećenost poduzetnika realizaciji poslovne ideje.

Inače, YEP realizuje njemačka konsultantska kuća GOPA a podržava Vlada Švicarske.

Lukavac.ba

Komentari