U organizaciji “Art centra”, Lukavac počela je sedma po redu likovna kolonija “Svatovac 2017” koja je ove godine okupila 30 umjetnika iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Mađarske i Slovenije.

Prema riječima Emira Nuhanovića, predsjednika “Art centra”, Lukavac, posebnost ove kolonije ogleda se u učešću sve većeg broja mladih i akademskih slikara, a osnovni cilj jeste druženje, uspostavljanje saradnje i stvaranje platforme za razmjenu umjetničkih ideja.

Emir Nuhanović, predsjednik UG Art centar Lukavac
Emir Nuhanović, predsjednik UG Art centar Lukavac

-Uspjeli smo dovesti umjetnike iz cijele BiH, a polako postajemo i internacionalna kolonija s obzirom da imamo umjetnike Mađarske i sa prostora Balkana. Za učesnike smo obezbijedili sav potreban materijal za rad, smjštaj, hranu i kulturno-zabavni program. Večeras smo predvidili koncert lukavačkog benda “Crni Dani Cern-a”,dok ćemo u sobotu napraviti jedan DJ party i ovom prilkom pozivamo sve one koji su zainteresovani da dođu i da nam se pridruže, kazao Nuhanović.

Damir Šabić, učesnik kolonije
Damir Šabić, učesnik kolonije

Izlovani od gradske gužve i smješteni u predivnom ambijentu Planinarskog doma “Svatovac” umjetnici će u narednim danima imati priliku da slikaju i stvaraju ono šta žele, obzirom da organizatori ni ove godine nisu odredili temu. Među brojnim umjetnicima je i Damir Šabić, magistar kiparstva iz Sarajeva.

-Dosta nas radi u prosvjeti što nam je ujedno i zajednička tema pored toga što razmjenjujemo svoja iskustva iz oblasti umjetnosti. Sam ovaj ambijent utiče na naš stvaralački rad, pokreću se neke nove teme, družimo se, razmjenjujemo ideje. Kolonija je otvorenog tipa i svako ko želi može doći i pogledati ono što mi radimo, upoznati se sa umjetnicima i naučiti nešto novo, poručio je Šabić.

Grafički dizajner, Dino Primorac iz Mostara po prvi puta učestvuje na ovoj likovnoj koloniji, a kako je kazao, idealna je ovo prilika za druženje, upoznavanje i stvaranje novih prijateljstava.

-Meni je lijepo vidjeti da se mladi druže i okupljaju, da se zajedno stvara. Ova lokacija je zaista predivna , mjesto je inspirativno i samim tim sa sobom nosi neke posebne draži. Smatram da nam je potrebno više ovakvih susreta. Imamo dosta materijala za svakoga, super klope i ekipa je super. Šta drugo poželjeti? Volio bih svakako doći i naredne godine na poziv organizatora, dodaje Primorac.

Inače, u fundusu “Art Centra”, Lukavac trenutno se nalazi više 250 radova nastalih tokom svih ovih godina trajanja i postojanja kolonije. Ove godine očekuje se oko 50 novih, koji će biti izloženi na Dan općine Lukavac.

Komentari