Predviđanja su se ostvarila! Univerzitet u Tuzli upisao je do sada najmanji broj studenata. Njih tek nešto više od 1.400 današnjom svečanom akademijom koja je upriličena brucošima u čast, otpočelo je svoje akademsko obrazovanje. S druge strane, i vlast i struka, svjesni su da je današnje slavlje nove generacije tek uvertira u probleme za koje još uvijek niko ne nudi konkretna rješenja: Kako sačuvati mlade u kantonu, i studente vratiti univerzitetu?

Univerzitetsku himnu kojom je ozvaničen početak akademske 2018/2019. godine ponovo je slušao mali broj studenata. 1.410 – najmanji je broj do sada upisanih brucoša na Univerzitetu u Tuzli. Iako se mislilo da je prošlogodišnji pad novoupisanih studenata najgora stvar koja se desila tuzlanskoj akademskoj zajednici, današnja promocija, iako svečana, pokazala je da ipak može gore, piše Rtvslon.ba

“U odnosu na prošlu godinu imamo blagi pad kao i prethodnih godina i to je nešto što smo, iskreno rečeno i očekivali.” – kaže prof.dr. Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

“Naravno da se osjeti pad pri upisu iz akademske godine u akademsku godinu, ali to je posljedica demografskih procesa ali i onog što smo imali već ranije u osnovnom i srednjem obrazovanju.” – nadovezuje se Zlatan Muratović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Problema oko sve većeg odlaska mladih ljudi iz kantona i sve manjeg broja studenata na Univerzitetu u Tuzli svjesni su svi. Ni pet prošlogodišnjih novootvorenih odsjeka na tri fakulteta nije pomoglo da se situacija popravi. Zato iz Vlade TK najavljuju nove mjere.

“Ja očekujem da će neki odsjeci biti ugašeni i da ćemo otvoriti neke nove studijske odsjeke.” – ističe Jakub Suljkanović, premijer TK.

“Na nama je da uradimo temeljnu analizu i da vidimo gdje se nalazimo i da odlučimo koji su to odsjeci na koje staviti moratorij, ne ukinuti ih, nego koji su to odsjeci na koje svake godine ne upisivati studente.” – prijedlog je prof.dr. Nermine Hadžigrahić.

Ipak, one kojima je današnji događaj ozvaničio početak novog perioda života, ne brine pravac u kojem će se univerzitet u nastavku rada rketati. Važno im je, kažu, da se što lakše uklope i dobiju vjetar u leđa za hvatanje u koštac sa životnim izazovima.

“Očekujem da ću dosta naučiti, da ću steći nove prijatelje, da ću naučiti nešto novo.” – kaže Nerma Gačić, studentica prve godine RGGF-a UNTZ.

“Razlog što sam tačno elektrotehniku upisao jeste što se svijet u tom smjeru kreće. Baš u Tuzli jer je tu najjača i najviše mogu tu naučiti, najviše steći znanja.” – riječi su Dine Imerovića, studenta prve godine Fakulteta elektrotehnike UNTZ.

“Očekujem da ću u svom školovanju postići i ispuniti neke svoje unutrašnje ciljeve.” – zaključio je Amel Osmanović, student prve godine Filozofskog fakulteta UNTZ.

Bez obzira na, do sada najmanji broj studenata koji su već danas odslušali i svoja prva predavanja, nastavni proces neće biti doveden u pitanje. Kvaliteta znanja, prilike za usavršavanja i nastavnog kadra, ali i studenata zadržat će se na istom nivou, dok bi se, mali broj brucoša, trebao iskoristiti za jačanje saradnje na relaciji profesori-studenti.

 

 

Komentari