ORKKA Lukavac

U nedjelju 13.11.2016 godine u velikoj dvorani SKPC “Mejdan” u Tuzli, održano je Državno prvenstvo za kadete, juniore, U-21 i osobe sa invaliditetom u karateu.

Na prvenstvu je nastupilo 550 takmičara iz 104 karate kluba. Klub borilačkih sportova “ORKKA” Lukavac, u pratnji trenera Željka Zombre, na ovom prvenstvu je nastupio sa šest takmičara koji su zamalo uspjeli osvojiti puni plijen, osvojivši ukupno pet medalja i to tri zlatne i titule prvaka BiH, jednu srebrenu i titulu viceprvaka BiH i jednu bronzanu medalju.

Zlatne medalje i titule prvaka Bosne i Hercegovine su osvojili: Baćić Damir, kate mlađi seniori sa ukupno tri pobjede i bez poraza Đozić Mensur, borbe mlađi seniori -67 KG, sa četiri pobjede i bez poraza te samo jednim izgubljenim poenom Čajić Hamza, borbe juniori +76 KG, sa ukupno pet pobjeda , bez poraza i bez izgubljenog poena Srebrenom medaljom i titulom viceprvaka Bosne i Hercegovine okitio se Muradbašić Haris borbe kadeti -63 KG, sa ukupno pet pobjeda i jednim porazom na sudijsku odluku. Bronzani na ovom državnom prvenstvu sa četiri pobjede i jednim porazom, i ujedno prava senzacija, kao najmlađi takmičar prvenstva u svom premiernom nastupu u kadetskoj konkurenciji, bio je Omerović Bakir, te pokupio simpatije svih prisutnih.

Ovim plasmanima, KBS “ORKKA” je dobio pet reprezentativaca koji će predstavljati Bosnu i Hercegvinu na predstojećem balkanskom prvenstvu koje će se u decembru održati u Sarajevu.

Ovo prvenstvo je historijsko iz tri razloga:

– Prvo državno prvenstvo od kako je karate i zvanično postao olimpijski sport

– Prvo državno prvenstvo na koje učestvuju baš svi klubovi bez izuzetka sa cijele teritorije Bosne i Hercegovine, koji imaju takmičare u ovim uzrasnim kategorijama (Svi klubovi su u zvaničnom takmičarskom sistemu Svjetske karate federacije)

– Zvanično i prvo para-državno prvenstvo za osobe sa invaliditetom.

Komentari