Performans za Srebrenicu 2020

Odjel za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog je i ove godine, u saradnji sa Društvom Horizonti Bihać, Ženskom edukacionom organizacijom Iskre Bihać i medžlisima islamske zajednice iz Bihaća i Gračanice organizovao treći po redu Srebrenički performans na stadionu Jošik.

 

Iako sa manjim brojem učesnika i uz pridržavanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera,  na Stadionu Jošik formirani su srebrenički cvijet i broj. Uz poruke mira i pomirenja još jednom je istaknuto da je Srebrenica teška i neprebolna rana, ali i da je Lukavac uz porodice nastradalih.

 

Osim domaćina iz MIZ Puračić u organizaciji su učestvovali i Vijeće mladih Općine Lukavac, Policijska uprava Lukavac, Fudbalski klub Radnički, članovi sportskih udruženja i organizacija, Crvenog križa Lukavac i Građanske inicijative Lukavac.

 

Formiranjem broja  8.372,  broja žrtava genocida u Srebrenici  i Srebreničkog cvijeta, odnosno cvijeta “Sjećanje” u kojem bijela boja latica cvijeta predstavlja nevinost ili stradanje, zelena koja je u središtu cvijeta predstavlja nadu, a 11 latica simboliziraju datum 11. juli 1995. godine.

 

Lukavčani su još jednom poručili: “Da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica”.

Izvor: RTV Lukavac/ Foto: Lukavacki.ba

Komentari