I ove godine na stadionu Jošik u Lukavcu  7. jula bit će upriličen treći po redu „Performans 8.372“.

 

Svake godine se u mnogim bh. gradovima organizuju akcije i događaji podrške narodu Srebrenice i Podrinja, a posebno  u danima jula se ta veza dodatno ojača. 

S obzirom na epidemiološku situaciju, a uz preporuke Federalnog kriznog štaba CZ, odnosno Kriznog štaba Doma zdravlja Lukavac, bit će  preduzete sve propisane mere zaštite od koronavirusa.

Ovogodišnji događaj, koji podsjeća na nešto što ljudski um ne može pojmiti i nešto što se u životu više nikada nikome nebi trebalo dogoditi, bit će održan u organizaciji Odjela za brak i porodicu pri Muftijstvu tuzlanskom i uz podršku Udruženja Horizont iz Bihaća, dok je domaćin događaja MIZ Puračić u Lukavcu.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, kako su naglasili iz organizacionog odbora, skup neće biti javnog karaktera i cjelokupan program bit će prilagođen trenutnoj situaciji, odnosno uz neophodnu distancu.

Latice cvijeta nazvanog “Sjećanje”, simbol nevino stradalih žrtava, formirat će žene u bijelom, dok će broj 8. 372 ove godine biti formiran na drugačiji način, odnosno po uzoru na performans u Bihaću koji će biti održan dan ranije.

Svi prisutni su pozvani da u tišini i dostojanstveno prošetaju ulicama grada, a šetnja će se završiti u ulici Žrtava genocida u Srebrenici, koja će 11. jula u organizaciji Građanske inicijative Vijeća mladih Lukavac i Crvenog križa Lukavac, uz prigodan program biti zvanično i otvorena.

 

Komentari