OO PDA Lukavac obratio se saopštenjem za javnost koje je stiglo na našu e-mail adresu: [email protected] koje u nastavku prenosimo u cjelosti bez intervencije!

 

Prošlo je više od mjesec dana kako nismo ništa pisali niti komentarisali o lokalnim političkim dešavanjima na našoj opštini što bi kazali na našem užem i širem zavičaju. Nije da nismo imali šta pisati i o čemu, bilo je razloga i možda potrebe za time, ali smo se suzdržali da u mjesecu Ramazanu to i činimo.

Jučer (Srijeda) 27.5.o.g., održana je još jedna sjednica Općinskog Vijeća općine Lukavac, u velikoj sali Centra za kulturu u Lukavcu. Vidjesmo vijećnike raspoređene, kako zahtjeva trenutna epidemiološka situacija i Odluke nadležnih organa, maske na njihovim licima i zabrinuti pogledi koji su odavali njihovu brigu za narodom i ukupnom trenutnom situacijom koja ga je zadesila poslednjih mjeseci. Vidjesmo kako predsjednik OV vijeća i načelnik opštine pred početak sjednice vrše posljednje konsultacije oko dnevnog reda i toka sjednice, preciziraju Zaključke i otklanjaju posljednje nedoumice oko pojedinih tačaka.

Treba usvojiti rebalans budžeta kako bi sredstva dobili oni kojima su najpotrebnija i koji su u posljednjih 70 dana najviše pogođeni, OV se treba izjasniti i oko nekoliko inicijativa koje bi trebalo usvojiti, posebno inicijativu oko promjene naziva jedne ulice u Lukavcu, mada i inicijativa oko JKP „Rad Lukavac“ je nešto o čemu OV mora početi pričati i rješavati u skladu sa svojim nadležnostima. Uglavnom se oko toga svi slažu a klubovi stranaka koji participiraju u OV Lukavac su već ranije oko toga postigli saglasnost. Za očekivati je maestralno vođenje sjednice od strane predsjedavajućeg, sjednicu punu konstruktivnih diskusija i međusobnog uvažavanja velikog broja vijećnika iz svih političkih opcija, vrlo rijetkog obraćanja iza govornice općinskog načelnika, očekuju nas dobre i prijeko potrebne Odluke i jednostavno rečeno jedna ozbiljna i reprezentativna sjednica OV Lukavac.

Sjednice poče i mi se probudismo!

Predstava za javnost iz OV Lukavac u režiji crveno-zelene koalicije, koja je juče i ozvaničena i ovaj put trajala je nekoliko sati i još jednom je putem TV kablovskih operatera poslala u naše šire okruženje najružniju moguću sliku o opštini Lukavac. Tolika netrpeljivost predsjednika opštinskog vijeća Lukavac s jedne strane i načelnika opštine s druge, nije zabilježena nikada i nigdje, a situacija u kojoj predsjedavajući OV zabranjuje opštinskom načelniku obraćanje na sjednici, vrh je nepoštivanja institucije i njenih akata.

Jedno je sigurno, nije predsjedavajući vijeća samovoljno onako nastupio niti je to njegov lični stav. Ono što je on radio na sjednici, koju smo svi mogli vidjeti na našoj lokalnoj Lukavackoj televiziji, očigledno je dogovoreno i do u detalje uvježbano. Dogovoranje i uvježbavanje je trajalo juče od ranih jutarnjih sati u prostorijama lukavačke SDA, kako bi se do u detalje mogao provesti zamišljeni plan blokade diskusije opštinskog načelnika i njegove eventualne političke diskreditacije. U politici je to naravno dozvoljeno, ali je li baš i na ovaj način, vrlo je upitno. Edin Delić kao političar niti je mogao ništa bolje niti očekivati od svojih koalicionih partnera a niti je šta bolje i zaslužio, jer ko „s đavolom tikve sadi o glavu mu se obijaju“. Međutim Edin Delić kao načelnik opštine ima poslovničku mogućnost ali i moralnu i političku obavezu da se obraća vijećnicima po svim tačkama koje je predložio, da ih obrazlaže i vijećnike uvjerava u njihovu potrebu i ispravnost. Jučer mu je to zabranjeno od strane predsjedavajućeg vijeća! Na osnovu čega, niti je objašnjeno niti je poznato.

S druge strane, diskusijama vijećnika mogle bi se puniti stranice tabloida „žute štampe“, jer su za govornicom izneseni najdiskretniji razgovori dojučerašnjih „drugova“ a danas najžešćih političkih oponenata u smislu s kime bi trebalo praviti koaliciju na TK-a i čiji je predsjednik stranke lošijeg zdravlja pa će prije umrijet itd, ostalo je nepotrebno navoditi i pisati jer ko ima volju to slušati, repriza ove predstave je svake večeri.
Pokušaj politizacije svega i svačega je išao do te mjere da se sa dvije-tri strane licitiralo i inicijativom kojom bi jedna lukavačka ulica u gradu dobila naziv „Ulica žrtava genocida u Srebrenici“.

Još jedan porazan dan za našu lokalnu politiku, sa starim glumcima i režiserima u novoj epizodnoj predstavi OV Lukavac. Uvaljani u blato, u koje se nadamo da neće osim sebe uvući nikog drugog jer kako reče jedan poznati lukavčanin, bivši društveni i sportski radnik a trenutno penzioner, „mene nije briga što oni sebe sramote, mene je briga za ostali svijet.

OO PDA Lukavac

 

SPONZORISANI SADRŽAJ

Komentari