Na našu e-mail adresu [email protected], stiglo je obavještenje PDA Lukavac povodom dešavanja tokom 35. redovne sjednice OV Lukavac. Njihovo saopštenje bez intervencije prenosimo u cjelosti:

Žučne, degutantne i vrlo neprimjerene diskusije pojedinih vijećnika koje su se mogle čuti na poslednjoj 35-oj sjednici općinskog Vijeća Lukavac, još jednom su potvrdile sav jad i sivilo u kojem se nalazi lokalna politika koju vode klubovi najjačih stranaka, kako oni sebe često vole zvati, u općinskom vijeću Lukavac. Još jednom su pokazali da im ništa nije sveto, niti ih bilo kakav belaj može opametiti da se bar malo dozovu pameti i spuste na zemlju, spuste se među običan narod koji ih je i birao. Upravo za taj narod, u velikoj većini, sveti mjesec Ramazana ima neopisivo značenje. To je mjesec kojem se posebno raduju i za koji se posebno pripremaju i u materijalnom i u duhovnom i u svakom drugom smislu a ove godine još i više jer dolazi u vrijeme vanrednog stanja zbog epidemije tog nesretnog virusa, koji je razlog brojnih zabrana i ograničenja.

Dan uoči mjeseca Ramazana, Muslimani Bošnjaci, oni koji su to u mogućnosti zbog vanrednog stanja i izrečenih mjera a koji to nisu prije stigli obaviti, tradicionalno su obilazili i uređivali mezarja i šehitluke, pripremali porodičnu večeru a u akšam miješali halvu kojom su zamirisali njihovi stanovi, njihove kuće, avlije i mahale, pripremali se za prvi teravih-namaz, ovog puta u svojim kućama i sve to vrlo dostojanstveno i tiho, rekli bi čak diskretno.

Taj dan svima je trebao mir!

Na taj dan održana je i ta 35-a sjednica općinskog Vijeća Lukavac a na lokalnoj TV Lukavac, prenošena parada cinizma, međusobne diskreditacije i omalovažavanja koju je mogla gledati i skoro cijela država BiH. Pitamo se što nam to treba? Zbog čega? Je li to moralo baš na taj dan?

Znamo zbog čega, ali znamo svi i da sve to nije baš trebalo toga dana na takav način!

Razlog je rebalans budžeta, tačka dnevnog reda koju je predlagač povukao pred početak sjednice a zbog čega su oni koji su očekivali plijen, ostali kratkih rukava ili su im bolje rečeno ostali kratki prsti. Iako su prije sjednice na nekoliko dana, dvije najbrojnije stranke u vijeću na tajnim sastancima pomilovali ruke jedni drugima, bez bojazni od Korona virusa i dogovorili kako podijeliti narodne pare za svoje stranačke projekte, sve bi uzalud. Tada počinje predstava za javnost koja je o našoj opštini poslala najgoru moguću sliku cijeloj državi BiH. Da je moglo drugačije, moglo je i moralo jer postoji bezbroj načina da jedni drugima pristojno nešto kažemo i kada se s njim i ne slažemo. Da neće još dugo, neće svakako!

I bilo kako bilo, dan uoči početka mjeseca Ramazana, svjedočili smo događajima koje vjerovatno niko nikad ni u najvećem košmaru ne bi usnio:

-Posvađaše se Bošnjaci u općinskom Vijeću i tome svjedoči gotovo čitava država i

-ispisa se efendija iz SDA i upisa u SD.

Da istina je narode, ali je mnogo pa i previše za jedan dan!

Dragi Bošnjaci opštine Lukavac, bez obzira na sve, želimo vam da mjesec Ramazana provedete u miru, blagostanju i porodičnoj slozi. RAMAZAN MUBAREK OLSUN!

Svi drugi i drugačiji živi nam i zdravi bili

Komentari