Planinarsko društvo “Svatovac 47” bio je domaćin Međunarodnih susreta planinara “Lukavac 2017” koji se već tradcionalno organizuju u povodu septembarskih dana općine Lukavac.

Ove godine okupilo se deset planinarskih društava iz BiH sa oko 150 učesnika, a lukavački planinari ovim susretima ujedno proslavljaju i godišnjicu osnivanja društva.

-Svake godine prvog vikenda u septembru organizujemo ove susrete povodom Dana općine Lukavac, a ove godine i u povodu proslave 70. godišnjice postojanja našeg društva. Zadnjih 15 godina postigli smo dosta uspjeha i jedno smo od aktivnijih društava na području naše općine, kazao je Asim Muminović, predsjednik PD „Svatovac 47“.

Na poziv organizatora stigli su i članovi PD „Čičak“ iz Orašja. Mate Viljušić, sekretar društva, kazao je kako su susreti poput ovih prilika su za lijepo druženje, uspostavljanje novih prijateljstava, kao i bolje saradnje između društava.

-Svake godine smo tu. Naša saradnja sa domaćinom traje već 14 godina i ona se ogleda u jednom velikom prijateljstvu, međusobnom druženju i uživanju u prirodi. Na našim susretima nema onih teških i svakodnevnih tema, jer kad čovjek dođe u jedno ovakvo društvo, jednostavno se puni pozitivnom energijom. Također, uvijek nastojimo da unaprijedimo i proširimo našu saradnu, te da upoznamo neka nova društva, dodao je Viljušić.

U okviru programa upriličen je tradicionalni pohod stazom „Rudenik“, zajednički ručak i podjela zahvalnica, dok su bogat kulturno-zabavni program svojim izvedbama i nastupima uveličali članovi folklorne i muzičke sekcije Udruženja mladih „Poljice“.

Komentari