U petak će biti otvorena sezona na Panonskim jezerima. Slana potpuno dezinfikovana voda u panonskim jezerima spremna je osježiti kupače koji će od petka moći posjetiti kompleks Pannonice. Prije i tokom boravka posjetitelja, provodit će se odgovarajuće higijensko-epidemiološke mjere.

 

”Panonika je veliki prostor od 75 hiljada metara kvadratnih, a vodena površina je preko 25 hiljada metara kvadratnih i naravno da mi možemo ispoštovati onu osnovnu i prvu mjeru a to je sigurnosna razdaljina između naših gostiju. Kako je možemo obezbijediti? Jednostavno imamo spisalačko-redarsku službu koja će dio tih posla, preko 100 uposlenika, jedan dio će raditi na tim poslovima”, kaže Maid Porobić, direktor JKP ”Pannonica”.

Kapacitet Panonskih jezera će biti manji, odnosno na kompleks će moći ući tek trećina od onog broja kako je to bilo u ranijim godinama. U tom slučaju, iz Pannonice navode da mogu kontrolisati provođenje svih potrebnih mjera.

”Ono što je još bitno kada govorimo o preventivnim mjerama, a one su uslov da otvorimo sezonu. Na ulazima će biti sredstva za dezinfekciju obuće i ruku, svako jutro će se vršiti dezinfekcija plaža, kompletnih, plažnog mobilijara, a u ugostiteljskim objektima će se primjenjivati one norme koje su preporuka”, ističe Porobić.

Kako bi na jezerima sve izgledalo kako je to danas, uposlenici Pannonice su marljivo radili prethodnih mjeseci, pa su posjtiteljima na raspolaganju i novi sadržaji. Velika plaža je obogaćena novim mobilijarom, te će uz nove suncobrane biti više prostora za hlad.

”I drugi objekti su urađeni u smislu elemenata koji će sigurno iznenaditi naše goste. To je naš moto, da svake sezone ponudimo nešto novo”, rekao je direktor Pannonice.

Slana voda u jezerima će biti dezinfikovana u svakom trenutku sa hlorom, što je dodatna zaštita od virusa, navodi Porobić.

Cijene ulaznica za boravak na panonskim jezerima ostale su kao i prošle godine. Radno vrijeme posljednjih dana juna je od 8 do 20 sati, a u julu i augustu će radno vrijeme biti od 7 do 21 sat. U Pannonici navode da već imaju najave dolaska gostiju iz drugih dijelova BiH.

”Mi smo već rekli da je ovo šansa za bh. turizam. Određene platforme iz Sarajeva, Prijedora, Banjaluke reklamiraju domaći turizam kroz razne slogane ‘Odmori u BiH’, a mi kažemo ‘Ljetujte u Tuzli’, da pokušamo bar održati taj nivo turističke ponude u gradu, ne u onom obimu kao ranijih godina”, naglasio je Porobić.

Iz Turističke zajednice Grada Tuzla nadaju se da će se s početkom sezone na Pannonici povećati broj dolazaka turista, nakon teškog perioda iza nas, kada je turizam pretrpio ogromne štete.

”Popravilo nam se vrijeme, počinje nam raditi Pannonica, smještajni kapaciteti u gradu su spremni, obišao sam hotele, već svi čekaju da im dođu gostu. Iskreno se nadam da je ono što je bilo, bilo je. Valja nam nastaviti živjeti, moramo poštovati pravila”, kazao je Edin Jahić, direktor Turističke zajednice Grada Tuzla.

Za sada ne mogu vršiti procjene, ali iz Pannonice kažu da bi bili zadovoljni ukoliko bi ove sezone realizovali 30 posto od zacrtanog plana. Pozivaju građane da dođu na kompleks jezera i da se ovdje odmore.

Izvor: RTV Slon

Komentari