Ovo su heroji Federacije Bosne i Hercegovine najbolji sinovi BiH Rudari rudnika Kreka okupili su se danas ispred zgrade uprave gdje su negodujući zbog Odluke o smanjenju plate predviđene novim Pravilnikom o radu, zapalili baklje.

 

Obilježavanje Dana rudara u Federaciji BiH ove godine rudari će dočekati u duhu protestnog skupa, jer ih se, kako tvrde želi predstaviti kao ogroman teret društvenoj zajednici. Paljenjem baklji i okupljanjem ispred zgrade Uprave Rudnika Kreka, danas su željeli poslati poruku da su ozbiljni u svojim zahtjevima.

Ovaj koncept ne može dovest ništa dobro. Rudari u svim rudnicima su shvatili, ako nam čovjek kaže da od prvog januara 2022. godine najveći rudnik u sastavu Koncerna ide u stečaj ako se ne prihvate Pravilnici o radu i radnom učinku, onda je nama svima jasno. Mi nemamo šta čekat, bolje danas, nego sutra. Mi nikad nećemo izdat rudare. 23 je očitovanje ili – ili”, kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika uglja “Kreka” Tuzla.

Bezuslovna primjena važećeg Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji, jedan je od sedam zahtjeva koje su rudari iznijeli na vandrednoj sjednici Upravnog odbora samostalnog Sindikata radnika rudnika FBIH.

Da se stavi van snage važeći aktuelni Pravilnik o radu u Rudniku uglja “Kreka” u Tuzli koji je usklađen sa važećim Kolektivnim ugovorom, a da se u primjenu stavi Pravilnik o radu i radnom učinku, koji nije utvrđen uz konsultacije sa Sindikatom i koji nije u skladu sa kolektivnim ugovorom koji je na snazi”, istakao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBIH

Iz Sindikata poručuju da će se svim metodama sindikalne i radničke borbe sačuvati stečeni nivo materijalnih prava radnika u rudnicima, te da ne žele prihvatiti akt koji nije u skladu sa kolektivnim ugovorom, jer bi to značilo devastiranje dostignute visine novčane naknade za svako radno mjesto.

Svakodnevno smo izloženi prijetnjama kako iz Vlade FBIH , tako i iz Elektroprivrede o mogućim stečajnim postupcima u Rudnicima uglja u sastavu Koncerna, radi toga zahtijevamo da se predstavi jasno definisan plan i način uvezivanja radnog staza”, zaključuje Husić.

Svoju platu rudari su uvijek teško zarađivali, a nepostojanje bilo kakve alternative za egzistenciju rudara dovelo je do toga da rudari budu odlučniji nego ikada, što će kako kažu, dokazati 23. novembra na najavljenom protestnom skupu.

Sponzorisani sadržaj

Komentari