U izložbenom prostoru JU Javna biblioteka Lukavac otvorena je izložba fotografija pod naslovom „Lukavac na fotografijama“ autora Drage Ilišinovića – Foto Dragec.

 

Izložba je organizovana u okviru XX pjesničke manifestacije „Bosno moja, zemljo majkovanska“ koja se priređuje u čast pjesnika, Jusufa Begića.

Na ovoj izložbi stihove Jusufa Begića govorila je Aldijana Begić, unuka Jusufova. Prisutne je u ime organizatora manifestacije pozdravila Minela Ćosić, direktorica JU Javna biblioteka Lukavac.

Prisutnima se obratio Azur Begić, sin Jusufa Begića. O izložbi je govorio Mihad Sakić, a izložbu je otvorio ing. Dragan  Tomić, istaknuti član HKD „Napredak“ Lukavac.

Drago Ilišinović-Foto Dragec po rođenju je Tuzlak ali je čitav svoj dosadašnji vijek živio i živi u Lukavcu.On je istinski lukavčanin. On je dijete Lukavca.Osnovnu i srednju Ekonomsku školu završio ie u svome gradu, u Lukavcu.

Ovo je prva samostalna izložba fotografija Foto Drageca. Izložba je Dragecov doprinos održavanju XX.te pjesničke manifestacije „Bosno moja,zemljo majkovanska“ koja se organizuje u čast ljudskog i pjesničkog djela Jusufa Begića.

Dragec pripada skupini ljudi koje je sudbina obdarila. Fototgrafijom se nije počeo baviti u najranijoj mladosti. Bilo je to godinu dvije poslije rata. Radio je za SFOR, te je u tom svom službovanju bio zadužen za fotoaparat marke Canon.

Amerikanci su imali povjerenja u Drageca, tako da je svoj fotografski zanat počeo praktično izučavati 1997. godine. Zabilježio je tim aparatom na hiljade detalja radeći za SFOR. Nakon prestanka angažmana kod amerikanaca, Dragec je već bio duboko zanesen potrebom da i dalje nastavi praviti fotografije.

Za svoj fotografski rad Dragec je nagrađivan na svjetskom planu. To je u Lukavcu malo ili gotovo nikako poznato.

Naš umjetnik je za svoje fotografije dobio i prestižna priznanja od Photographer’s Forum Magazine za godine 2001. i 2003. godinu. Za te dvije godine dvije Dragecove fotografije su objavljene u knjigama koje sadrže fotografije iz cijelog svijeta.

Prva Dragecova fotografija koja je našla mjesto u američkim foto knjigama jeste fotografije sa otoka Krka iz vremena kada je on gostovao na ovom lijepom otoku. Druga fotografija je fotografija nastala u Lukavcu 8. marta 2003. godine.

Ona nosi naziv „Prodavačica cvijeća na Trgu Bremena u Lukavcu“. Valja posebno istaknuti da su ove fotografije zauzele počasno mjesto u pomenutim knjigama i Dragec je jedini fotograf sa prostora bivše SFRJ koji je tih godina postigao ovako zapažen rezultat.

Komentari