Željeznička stanica Lukavac Tvornica - Foto: Lukavački.ba
Željeznička stanica Lukavac Tvornica - Foto: Lukavački.ba

Neformalna grupa građana Prijatelji željeznice obratila se Upravi Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o Sarajevo otvorenim pismom povodom obustave saobraćanja putničkog voza na područku Tuzlanskog kantona.

Otvoreno pismo prenosimo u cjelosti u nastavku:

Pozivamo Upravu Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBH) da neodložno uspostavi vlastiti putnički željeznički saobraćaj na Tuzlanskom kantonu; Zahtjevamo uvođenje ŽFBH lokalnih vozova Tuzla-Dobošnica-Tuzla i Tuzla-Brčko-Tuzla, kao i vraćanje bar jednog para ŽRS vozova Tuzla-Doboj-Tuzla.

Najmnogoljudniji kanton u Federaciji ne zaslužuje biti jedini na prugama ŽFBH bez putničkog željezničkog saobraćaja.

Naši građani svakodnevno slušaju buku teretnih vozova koji prevoze sirovine za poslovne partnere ŽFBH, od kojih željeznice crpe najveći dio svojih prihoda. A zauzvrat građanima Tuzlanskog kantona ŽFBH nije u stanju obezbjediti minimum putničkog željezničkog saobraćaja. Zahtjevamo da se to hitno promjeni !

Opravdanje za ponovnu uspostavu i održavanje minimum putničkog željeznickog saobraćaja ne može biti ne sufinansiranje putničkog željezničkog saobraćaja od kantona i entiteta. Da, trebaju sufinansirat putnički saobraćaj i to svi kantoni, a ne samo Tuzlanski, čija privreda praktično omogućava nesmetano poslovanje ŽFBH.

Dakle, ŽFBH treba postavit minimum preduslova za odvijanje putničkog željezničkog saobraćaja u interesu građana, pola miliona potencijalnih putnika Tuzlanskog kantona, a to je uvođenje gore pomenutih lokalnih vozova, čiji će red vožnje biti prilagođen osnovnim potrebama građana. Da li zna Uprava ŽFBH da građani Lukavca u 21. stoljeću iako su imali voz sa njim nisu mogli na posao i u školu u Tuzlu ? I opet je bilo putnika, a koliko bi tek bilo da ŽFBH u Tuzlanskom kantonu postave minimum putničkog saobraćaja koji će biti u funkciji građana i koji će imati zdravu osnovu da se dalje (uz pomoć države) razvija.

Mislimo na zaštitu životne sredine, rasteretimo ceste, mislimo na sigurnost svih učesnika u saobraćaju, ugledajmo se na region i cijeli moderni svijet u kojem je željeznički prijevoz putnika na prvom mjestu. Vratimo putničke vozove u Tuzlu !!!

NG “Prijatelji željeznice” Tuzla

Komentari