Otvorenje
Otvorenje "Puračke sehare" - Foto: Lukavacki.ba

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Puračić”, a povodom Dana državnosti BiH održan je bogat večernji program pod nazivom “Zemljo moja” u okviru kojeg je upriličeno i svečano otvaranje etno sobe „Puračka sehara“ koja broji preko  300 eksponata, počev od stana pa do onih najsitnijih detalja.

Nakon otvaranja etno sobe, u Domu kulture u Puračiću održan je i svečani koncert kojem su prisustvovali brojni gosti i zvanice. Pored KUD-a “Puračić”, nastupile su i članice ansambla “Doboščanke”, a na samom kraju večeri,a  prisustni su imali priliku uživati i u gastro izložbi tradicionalni bosanskih jela.

-Naš cilj je da ovu seharu obogatimo sa što više eksponata. Ideja o njenom otvaranju potekla je još od obnavljanja našeg rada 2010. godine kada smo pomislili da jedna čaršija kao što je Puračić treba da ima ovakav kutak u kojem će biti smještene starine i rukotvorine. Raduje me činjenica da je veliki broj naših sugrađana ponudio da pokloni ili da posudi određeni broj starina za našu seharu. Ovdje se nalazi preko 300 eksponata, počev od stana za tkanje pa do onih najsitnijih detalja kao kamen za mljevenje kahve i to će ostati sačuvano za neke nove generacije. Sam ovaj prostor je višenamjenski gdje ćemo u budućnosti moći održavati i pjesničke večeri te druge kulturne manifestacije kao i posjete učenika. Bitno je da smo započeli s ovim projektom i nadamo se da će u budućnosti ovo biti naš mali „etno muzej“ na ovim prostorima, ističe Hazim Osmanović, predsjednik KUD “Puračić”.

« of 2 »

Komentari