Lukavac open 2016 - Foto: Lukavacki.ba

U Hotelu “Lukavac” danas (24.11.2016.) je otvoren peti po redu Internacionalni šahovski turnir “Lukavac open 2016” u organizaciji šahovskog kluba “Lukavac” i “Inzio-Tušanj” iz Tuzle. Riječ je o tradicionalnom turniru koji se održava u povodu Dana državnosti BiH, a na kojem učestvuje 79 igrača iz BiH, Srbije, Hrvatske, Danske i Turske.

-Ovo je do sada najmasovniji turnir, a iz godine u godinu nam dolazi sve veći broj igrača što nam je ujedno i potvrda dobre organizacije. Imamo dosta igrača Fide majstora i Inernacionalnog majstora koji imaju rejting preko 2300 bodova tako da će turnir biti izuzetno jak. Sa nama su po prvi puta i četiri igrača iz Turske. Očekujemo da će sve proći u najboljem redu, a dosada smo uvijek imali i podršku općine Lukavac kao i Hotela “Lukavac” u kojem i organizujemo turnire, kazao je Amir Hodžić, predsjednik Šahovskog kluba “Lukavac”.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i načelnik općine Edin Delić koji je ovom prilikom igračima zaželio dobru igru i ugodan boravak.

-Želim da iskažem poštovanje prema vama i šahovskoj populaciji. Meni je drago da je Lukavac domaćin jednom ovakvom skupu. Nadam se da ćemo stvarati bolje uslove da ovo, naredne godine, bude i na još većem nivou. Želim vam svima sreću, ali moram biti iskren, da i ovoga puta navijam za domaće, poručio je načelnik Delić.

Turnir se igra po švicarskom sistemu u sedam kola po 90 minuta po igraču sa bonifikacijom od 30 sekundi po potezu. Ukupni nagradni fond iznosi 2.750 KM, a turnir se završava u nedjelju.

 

Komentari