Makadamski put u dužini od 1400 metara kojeg prati divan prirodni krajolik ponovo veže Bikodže i Puračić čiji žitelji danas imaju znatno skraćenu putnu udaljenost.

Ova dionica predstavlja veliku putnu olakšicu za motorna vozila, a također je idealna za šetače, bicikliste i ostale ljubitelje prirode.

-Ranije je bilo potrebeno preći nekih desetak kilometara, a danas nakon što smo osposobili ovaj put, potrebno je preći nekih 1.400 metara da iz Bikodža dođemo u Puračić, kazao je Dr. Edin Delić, načelnik Općine Lukavac.

Osim što je znatno skraćena udaljenost između dvije lukavačke mjesne zajednice, ova dionice predstavlja poseban raj za ljubitelje prirode.

-Ovaj put prolazi kroz izuzetno lijep park prirode, Tirnovac i mi ćemo u narednom periodu raditi na tome da napravimo izlaz na ovaj put iz Tabaka, Modraca, Prokosovića, Capardi tako da napravimo jednu mrežu puteva u ovom dijelu naše općine koji je jedan izvijestan period bio prilično zapostavljen, istakao je Edin Delić, načelnik općine Lukavac.

Uzimajući u obzir značaj razvijene putne komunikacije, realno je očekivati da ova dionica puta u narednom periodu dobije asflat.

-Mi ćemo u narednom periodu gledati kako će se ponašati ova podloga, da li će padavine i voda praviti određene probleme, da li će se pojaviti prolom, a nakon toga možemo razgovarati o asfaltiranju ove dionice puta koja ima veliko značenje kako za ove dvije mjesne zajednice, tako i za Općinu Lukavac.

Prema riječima prvog čovjeka naše općine, načelnika Delića ovakvi i slični projekti već su upisani u plan rada, a stvorila se ideja da se napravi put od Šikulja do Dobošnice.

-Stvorila se ideja da povežemo naselje Dobošnica i Šikulje, ali ne preko površinskog kopa već preko Sefera prema Šikuljama, preko starih Prlina. Postoji tehnička vjerovatnoća da se uradi put koji bi za mještane Šikulja predstavljo otvaranje dodatnog prostora za ovu mjesnu zajednicu koja je u posljednje vrijeme izolovana.

Na području naše općine postoji još mnogo dionica koje uveliko mogu olakšati svakodnevnicu građana, a jedna od njih je svakako dionica iz Huskića prema Mramoru koja bila uveliko skratila razdaljinu između Lukavca i Srebrenika.

-Sa relativno malom investicijom, iako to ne možemo uraditi bez Tuzle, ali svakako imamo mogućnost da povežemo Huskiće i Mramor. Imamo mogućnost da skratimo put prema Srebreniku za nekih 9 ili deset kilometara, međutim za ovaj i slične projekte potrebno je određeno vrijeme kako bi se isti realizovali, kazao je načelnik općine Lukavac, Edin Delić.

Inače, vrijednost projekta makadmskog puta Bikodže – Puračić iznosi oko 45.000 KM.

Komentari