Ugradili smo filtere za vodu u glavnoj i dvije podružne škole, čime smo riješili decenijski problem vode za piće u našoj školi. Naša škola je nakon 133 godine, po prvi put dobila ispravan bakteriološki nalaz vode, naglasila je Rasima Smailović, direktorica O.Š. ‘Puračić’ iz Puračića.

 Društveno odgovorni projekat Merkur BH osiguranja za razvoj zdravog životnog stila djece pod nazivom ”U zdravoj školi zdrava djeca“ je u fazi uspješne finalizacije.  Četiri pobjedničke škole sa dodijeljenim fondom od 18.000 KM aktivno rade na implementaciji projekata koji će unaprijediti kvalitet boravak u školama 3000 mališana.

O.Š. ”Puračić” iz Puračića je nagradu od 5.000 KM upotrijebila za nabavku filtera za pročišćavanje vode, i tako riješila problem nečiste vode koji je pratio generacije učenika i nastavnika.  Napokon će školski ruksaci 460 mališana iz ove škole biti lakši, jer neće morati nositi flaširanu vodu i vlažne maramice u svojim torbama.

– Ugradili smo filtere za vodu u glavnoj i dvije podružne škole, čime smo riješili decenijski problem vode za piće u našoj školi. Naša škola je nakon 133 godine, po prvi put dobila ispravan bakteriološki nalaz vode  – naglasila jeRasima Smailović, direktorica O.Š. ”Puračić” iz Puračića.

Projekat Merkur BH Osiguranja i angažman na rješavanju problema vode u školi Puračić, direktno je pokrenuo pozitivne inicijative sa drugih strana – škola je dobila podršku općinskog načelnika i dodatne donacije, te su i dvije podružne škole Devatak i Tabaci dobile filtere za vodu.

– Izuzetno smo sretni što je naš projekat potakao i druge da razmišljaju u duhu društveno odgovornog djelovanja i pomognu školama poput ove. Ovo je jedan korak u ispunjenju naše korporativne misije, a to je da promoviramo kulturu zdravog življenja i zdravstvene prevencije. Mislimo da je građenje te svijesti posebno važno kod najmlađih, zato je ovaj projekat osmišljen na način da su učenici bili aktivno uključeni – zajedno sa nastavnicima su radili na razradi ideja i sada učestvuju u realizaciji. Naš projekat je proizveo jednu pravu malu revoluciju ishrane  i zdravih navika u školama, jer su mnoge škole, osim pobjedničke četiri, odlučile da ostanu aktivne i realiziraju svoje projekte u svojim sredinama – istakao je Borislav Doder, izvršni direktor Merkur BH osiguranja.

U toku je realizacija projekata u O.Š. ”Cazin II”, ”Sveti Sava” u Istočnom Sarajevu te u osnovnoj školi ”Ivana fra Frane Jukića” iz Usore koje su također osvojile nagrade u projektu ”U zdravoj školi zdrava djeca”.

Depo.ba

Komentari