Dan jabuke OŠ LG
Dan jabuke OŠ LG

Tradiciju obilježavanja Svjetskog dana jabuka započela je  organizacija “Common Ground”  1990. godine u Londonu s ciljem promocije njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju.

S  vremenom su tu tradiciju prihvatile brojne škole i organizacije širom svijeta, a  prigodnim aktivnostima ovaj datum obilježen je i u osnovnoj školi “Lukavac Grad”.

Zajedno sa nastavnicom Rabijom Bektić, učenici su podijelili jabuke svojim školskim drugarima kao i prolaznicima na ulici, ukazujući na značaj zdrave ishrane i svakodnevno kinzumiranje ove slasne voćke. Kako su istakli, bila je ovo prilika i da se krene u realizaciju novog školskog projekta.

14804784_10210740781777502_413519548_n

“Uz podršku Vijeća roditelja, ekološka sekcija i Vijeće učenika započeli su realizaciju projekta formiranja voćnjaka u dvorištu škole koji će u dogledno vrijeme služiti za održavanje časova u prirodi, a sve u cilju očuvanja životne sredine.”-kazala je Nejra Gutić učenica 9. razreda o.š. “Lukavac Grad”.

U realizaciju projekta uključili su se i radnici JP “Rad”, Lukavac pripremivši zemljište za sadnice koje će učenici postaviti krajem oktobra mjeseca.

Komentari