Proteklih dana u OŠ „Puračić“ boravila je grupa animatora, klovnova i članova Asocijacije „Quarky“ iz Italije, a koji su stigli na poziv Fondacije „Future for families“, Sarajevo. Prema riječima, direktorice ove fondacije, Jeniffer Stone-Wigg, prijateljstvo i saradnja sa ovom školom započeli su još prije dvije godine.

-Bosnu sam posjetila prvi puta 1994. godine za vrijeme rata sa jednim katoličkim sveštenikom s namjerom da pomognemo narodu u Bosni. Počeli smo tada kao organizacija “Švicarska pomoć za mir u Bosni”, a projektom je bilo obuhvaćeno oko 150 djece. 14 djece paraplegičara poslije rata je odvedeno u Švicarsku na liječenje, kao i 24 siročadi. Sada, u Puračiću pomažemo đacima koji nisu u mogućnosti da si priušte jedan obrok u školi, te smo im platili užinu za cijelu godinu. Također, našim projektima obuhvatamo oko 100 djece, kao i starije i socijalno ugrožene osobe. Sarađujemo i sa drugim organizacijama pa smo tako ove godine sa jednom grupom iz Amerike, u Gradačcu sagradili kuću za jednu porodicu. U Mostaru smo pomogli 15 porodica, a pomažemo i individualno kroz humanitarne pomoći od kupovine školske opreme, odjeće, hrane i novca, kazala je Jeniffer Stone-Wigg.

Bila je ovo svakako prilika za lijepo druženje i zabavu tokom školskog raspusta, ali i uspostavljanje novih prijateljstava sa mališanima kroz razne edukativne radionice. Kada je riječ o Asocijaciji „Quarky“, ona okuplja oko 60 volontera i mladih koji kroz brojne projekte i aktivnosti djeluju na području Italije ali i naše zemlje.

-„Quarky“-iji vole Bosnu i ovo je već treća godina da dolazimo tu. Dvije smo godine proveli u Tešnju, a po prvi puta smo u Puračiću. Zahvaljujući saradnji direktorice O.Š. “Puračić” i gospođi Jeniffer, odlučili smo da dođemo tu i zabavimo se sa djecom. Također djeca koja nisu bila u mogućnosti sebi da priušte godišnji odmor, mislimo da je ovo dobra relaksacija za njih. U ovih pet dana koliko smo boravili tu, aktivnosti su počinjale u 9 ujutro i trajale sve do 11.30 sati, a organizovali smo radionice za djecu gdje smo crtali, pisali, slikali, svirali instrumente i slično,ističe Lucia Focaccetti, menadžer ove vesele družine.

Pored osnovaca u petodnevnoj posjeti klovnova, kao i njihovim radionicama, imali su priliku uživati i drugi mališani iz Puračića zajedno sa svojim roditeljima. Kako je kazala pedagogica Dženana Tahić, škola je ovih dana bila ispunjena smijehom i radosnim licima.

-Prije dvije godine mi smo uspostavili saradnju sa gospodjom Jeniffer koja je uključena u organizaciju koja se brne za dobrobit djece. Ona je sasvim slučajno došla u našu školu. Trenutno naših 20 učenika ispred te organizacije ima besplatan obrok u školi. Djeca su oduševljena dolaskom klovnova, a jedina mala poteškoća je bilo to što je u toku još uvijek raspust, pa je bilo teško djecu obavijestiti, ali, evo, djeca brzo šire informacije i ja vjerujem da su duže ostali, škola bi bila prepuna ovako radosnih lica, kazala je Tahić te dodaje kako se nadaju nastavku dobre saradnje i sličnim projektima u budućnosti.

Komentari