U toku su aktivnosti na vraćanju u funkciju bioprečistača otpadnih voda kod Osnovne škole Prokosovići a koje su pokrenute zahvaljujući Centru za ekologiju i energiju Tuzla i direktorici Džemili Agić.

Centar za ekologiju i energiju Tuzla je bosanskohercegovačka nevladina organizacija koja edukativnim i praktičnim radom u saradnji sa svim nivoima društva i uz ulaganje u ljudske resurse podstiče održivi razvoj u oblasti zaštite i unaprjeđenja okoliša

U aktivnostima su, pored volontera CEE Tuzla, učešće uzeli i mještani MZ Prokosovići, uposlenici OŠ Prokosovići i Udruženje žena Prokosovići.

Naime, projekat izgradnje bioprečistača otpadnih voda na ovoj lokaciji realiziran je prije 11 godina i došlo je vrijeme da se izvedu neophodni radovi kako bi se bioprečistač vratio u funkciju.

-Centar za ekologiju i energiju Tuzla je prije jedanaest godina, u saradnji sa Mjesnom zajednicom i Općinom Lukavac, napravio prečistač otpadnih voda, prvi u Bosni i Hercegovini zemljano-biljni prečišćivač. Mi smo dolazili da obiđemo projekat koji je davno završen i vidjeli smo da ima poteškoća i onda smo istražili, analizirali kako ga možemo renovirati i ponovo postaviti u prvobitno stanje da vrši kvalitetno prečišćavanje otpadnih voda. Pošto su za to potrebna određena sredstva da bi se bioprečistač pustio u rad, u saradnji sa Općinom Lukavac smo dogovorili da uradimo tu rekonstrukciju a da će nam oni, u okviru svojih mogućnosti, nesebično pomoći da ovi pozitivni primjeri koji se nalaze u Lukavcu nastave da budu pozitivni primjeri, kazala je ovom prilikom direktorica CEE Tuzla Džemila Agić.

Komentari