U osnovnoj školi „Lukavac Grad“ danas je svečano pušten u rad lift namjenjen za potrebe učenika sa tjelesnim oštećenjima i teškoćama. Projekat izgradnje lifta pomogle su općina Lukavac, NVO “World Vision”, Tuzla, Rotary klub i JZU Dom zdravlja Lukavac.

„Zadovoljsvo nam je što danas možemo da pustimo u rad lift koji će omogućiti djeci koja se snalaze u invalidskim kolicima da neometano pohađaju nastavu. Pored lifta u ovoj osnovnoj školi, izgradili smo i lift u Domu zdravlja Lukavac tako da vrijednost oba lifta iznosi oko 60.000 KM. Mi se nadamo da ćemo nastaviti dalju saradnju na području ove općine kroz druge projekte, kao i u drugim općinama u kojima djelujemo, a to su: Doboj- Istok, Petrovo, Banovići i razvojno područje Ozren.“-kazala je Nina Zupan, uposlenica NVO „World Vision“, Tuzla.

Direktorica Alma Avdić istakla je da se radi o historijskom projektu od posebnog značaja za školu, učenike i njihove roditelje.

„Moj prvi zadatak na ovoj funkciji bio je da nađem sredstva i donatore kako bismo u našoj školi izgradili lift za učenike koji se kreću pomoću pomagala, odnosno, invalidskih kolica. Dosta projekata je realizirano i s ponosom možemo reći da smo prva škola na Tuzlanskom kantonu koja je uspjela da obezbijedi sredstva za izgradnju ovog lifta. Trenuno imamo tri učenika koja se kreću pomoću invalidskih kolica i nekoliko roditelja koji će sada moći redovno prisustvovati roditeljskim sastancima na spratu škole“-kazala je Avdić.

Čast svečanog presjecanje vrpce pripala je učeniku 7. razreda, Aminu Hodoviću, koji se prisutnima zahvalio na podršci tokom školovanja.

“Sve vas toplo pozdravljam i sretan sam što ću od danas biti samostalan i što ću se lakše penjati na sprat škole kako bih prisustvovao redovnim časovima. Imao sam prijatelje kojima sam čvrsto vjerovao i koji su me  nosili uz stepenice i nazad . Oni su otišli u druge škole i priznajem da me tada uhvatio strah misleći da sam ostao sam. Međutim, puno su mi pomagali i drugi učenici kao i osoblje škole i ovom prilikom im se zahvaljujem na strpljenju I rayumijevanju. Pružili ste mi nesebičnu pomoć kako bih bio samostalan i samouvjeren prilikom mog kretanja kroz školu.”-naveo je u svom obraćanju učenik Amin.

U okviru priredbe premijerno je izvedena i himna škole koja je nastala još u martu ove godine. Tekst za himnu napisala je nastavnica Ismeta Džibrić, a muziku je skladao nastavnik Sidik Muminović.  Himna pod nazivom „ Osnovna škola Lukavac Grad“ snimljena je ranije i u muzičkom studiju u Tuzli.

Komentari