U dvorištu OŠ Lukavac Grad postavljena je velika metalna boca,  u koju će se odlagati plastične boce, a u okviru projekta prikipljanja PET ambalaže za čistiju okolinu i ljepšu školu.

Svake minute proda se milion plastičnih boca vode, godišnje se proizvede pet milijardi plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu te milioni tona plastičnih čepova, posuda za šampone, plastičnog pribora za jelo, ukupno 300 miliona tona nerazgradivog otpada od čega osam miliona završi u moru.  

Plastika je u svojih relativno skrom­nih 111 godina postojanja – od značajnog otkrića koje je čovjeku pomoglo u transportu i čuvanju cijelog niza proizvoda i hrane – postala veliki problem. Vodeći se upravo ovim problemom  OŠ Lukavac Grad je u oktobru mjesecu pokrenula projekat prikupljena PET ambalaže za čistiju okolinu i ljepšu školu, a isti je svesrdno prihvaćen i od strane lokalne zajednice.

-Projekat sakupljanja PET ambalaže krenuo je u našoj školi početkom oktobru. Mi smo bili pomalo uplašeni kako će to teći, ali moram istaći da sam prezadovoljni i da smo ostvarili svoj cilj. Projekat je u našoj školi, svakodnevno se prikuplja PET ambalaža,a sam projekat se proširio na lokalnu zajednicu, izjavila je Alma Avdić, direktorica OŠ Lukavac Grad.

Sve dosadašnje aktivnosti odnosno pozitivno iskustvo koje su stekli u prvih par mjeseci prikupljanja PET ambalaže učenici su prezentirali drugim školama, ali i tokom lukavačkog sajma List.

Ovaj projekat povezao je OŠ Lukavac Grad sa OŠ Medakovo iz Tešnja, a po uzoru na ovu školu i ovaj grad u dvorištu škole mostvljena je metalna boca za lakše odlaganje plastičnih boca.

Projekat je prepoznat i od strane Grupe za dobrobit djece općine Lukavac koja će u saradnji sa školom, općinom i NVO World Vision isti prošitriti na cijelu općinu Lukavac.

RTV Lukavac/ Lukavacki.ba

Komentari