Učenici osnovne škole „Dobošnica“ , u petak (20. oktobra 2017.) zajedno su sa svojim nastavnicima, prigodnim programom i prezentacijama obilježili Svjetski dan zdrave hrane i Svjetski dan jabuka.

Prema riječima Lejle Kurtić, profesorice biologije u ovoj školi, cilj je podstaći djecu na zdraviju ishranu, te zdrave prehrambene navike.

-Cilj nam je da podstaknemo djecu da što više konzumiraju domaće proizvode, ono što sami posiju ili posade, te domaću hranu. Željeli smo na ovaj način poslati jednu poruku a to je da su zdrava hrana i naše zdravlje suština života, odnosno, kako zdravlje možemo sačuvati konzumirajući domaće i zdrave proizvode. Nažalost , danas naše zdravlje ugrožava puno zagađivača, kao i našu hranu, zrak, vodu i zemljište, ali na ovaj način pokušavamo da kroz slične projekte preferiramo zdravu hranu pod sloganom “zdravlje je pola života”,kazale je profesorica Kurtić.

Učenici su se ovom prilikom potrudili da svojim školskim drugarima predstave razne vrste jabuka koje se mogu naći na našem tržištu, domaća jela, poslastice, te domaće proizvode poput ajvara, džemova i sokova, a kroz zanimljive prezentacje, pjesme i poruke.

-16. oktobra se obilježavao Svjetski dan zdrave hrane, dok je 20. oktobar Svjetski dan jabuka. Naša škola odlučila je na ovaj način obilježiti ta dva datuma, a napravili smo razna domaća jela i prezentirali razne vrste jabuka i drugog voća i povrća, pojašnjava Adna Ahmetović, učenica osmog razreda.

-Zajedno sa našom nastavnicom odlučili smo da obilježimo ovaj datum i drago mi je da se veliki broj učenika i nastavnika odazvao. Akcenat je stavljen na zdravu hranu i piramidu ishrane, a mi učenici iako se isljučivo ne hranimo zdravo, trudimo se da slušamo svoje roditelje i nastavnike koji nas uče i ukazuju na to kako se zdravije hraniti, dodaje Azra Avdić, učenica devetog razreda.

I profesorica Kurtić smatra da se djeca danas dosta nezdravo hrane, te da, upravo kroz slične projekte zajedno sa roditeljima nastoje podići svijest o važnosti što češćeg konzumiranja domaćih proizvoda.

-U suštini učenici ne preferiraju zdravu hranu. Dosta konzumiraju grckalice i nezdravu hranu, ali mi ćemo i dalje nastojati i boriti se da kroz slične aktivnosti i projekte promovišemo značaj zdrave ishrane. Pored obilježavanja ovih datuma, trudit ćemo se da u toku školske godine napravimo i još neke projekte, poput prezentacije bosanske kuhinje, pa da i na taj način podstaknemo učenike, zaključuje ona.

Komentari