Organizacija RVI “Sinovi Bosne” obilježila je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom prijemom članova porodica umrlih ratnih vojnih invalida u Domu kulture Lukavac i pologanjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Lukavcu.

“Danas sam došao u ime svoje majke, koja nije mogla doći. Ja bih se zahvalio Organizaciji RVI “Sinovi Bosne”, jednoj od rijetkih koja se brine o članovima umrlih ratnih vojnih invalida. Na ovako, možda skroman, ali ipak jedan lijep način danas obilježavamo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Mislim da se sve općinske i kantonalne strukture trebaju više uključiti u rješavanje problema nezaposlenosti  kada su u pitanju supruge i djeca umrlih ratnih vojnih invalida, jer dosta je nezbrinute djece, djece koja su završila srednje škole i fakultete, a nemaju posla. Mislim da je suprugama najteže da se bore sa ovom problematikom sada kada više nema njihovih muževa. Još jednom bih se zahvalio ORVI “Sinovi Bosne”, Lukavac na ovom prijemu i brizi za tu populaciju. Ujedno bih svima i zaželio sretan Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, i da im poželim da ova dan bude početak nečega boljeg u ovom narednom periodu.” – rekao je Almir Alić.

Pored članova porodica, prijemu su se odazvali ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, Fahrudin Skopljak i pomoćnik općinskog načelnika za boračka pitanja, Edin Hamzić. Ministar Skopljak zahvalio se na pozivu, te istakao kako je ova organizacija jedna od rijetkih koja se na ovakav način sjeti porodica umrlih ratnih vojnih invalida.

Evo, dvadeset godina je od proteklog rata i ratni vojni invalidi uživaju sve manje razumijevanja i poštovanja u ovom društvu. Mi smo u ovoj godini uradili jako puno dobrih projekata, a prije dva dana Skupština je usvojila Odluku o proširenom obimu prava zdravstvene zaštite za branioce i članove njihovih porodica i svakako ćemo u narednoj godini nastaviti sve ove projekte da realizujemo. – rekao je Fahrudin Skopljak, ministar za boračka pitanja TK.

Tokom prijema ORVI Sinovi Bosne uručila je priznanje ministru za boračka pitanja TK i drugim licima i društvima koja su u prošlosti pomogali rad organizacije nakon čega je uslijedilo polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Lukavcu.

Komentari