U periodu od 08.12 do 11.12.2017. godine, u Herceg Novom (Crna Gora), održano je 18. Balkansko prvenstvo za kadete, juniore i mlađe seniore, na kojem je uzelo učešće 785 takmičara iz 11 država Balkana i to: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine na ovom prvenstvu je zauzela odlično četvrto mjesto sa osvojenih pet zlatnih, devet srebrenih i 14 bronzanih medalja.

Iz kluba borilačkih sportova “ORKKA” Lukavac, u pratnji trenera i selektora muške juniorske reprezentacije BiH Željka
Zombre, za reprezentaciju BiH je nastupilo tri takmičara koja su izborila plasman na državnom prvenstvu i koji su osvojili puni plijen sa osvojene četiri medalje, jedna zlatna, jedna srebrena i dvije bronzane medalje.

Zlatnu medalju i titulu prvaka balkana je osvojila muška juniorska ekipa BiH u borbama u sastavu: Čajić Hamza, Turulja Hamza, Mićivoda Aldin, Vuković Luka, Džuho Rijad, Nedić Saša i Kadrić Bakir.

Nakon slobodnog prvog kola, juniori su do trona stigli ubjedljivim pobjedama nad reprezetacijama Slovenije, Makedonije i u finalu su bili bolji od Srbije.

Srebrenu medalju i titulu viceprvaka Balkana, osvojio je Čajić Hamza, borbe juniori +76 KG, te na najbolji mogući način potvrdio epitet najuspješnijeg juniora u Bosni i Hercegovini. Do finala Hamza je bio ubjedljiv nad predstavnicima Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Slovenije, dok je u finalnom meču poražen od predstavnika Turske.

Bronzanu medalju u kategoriji borbe mlađi seniori -75 KG osvojio je Đozić Mensur. Mensur je prvenstvo započeo pobjedom protiv aktuelnog viceprvaka evrope, predstavnika Srbije Đorđa Salapure. Nakon čega je redao pobjede nad predstavnicima Albanije, Slovenije i Srbije, dok je na nesreću poražen diskvalifikacijom protiv  domaćeg takmičara i to pri vodstvu od 4:0 pred sam kraj meča.

Bronzanom medaljom se okitila i Bećirović Belma u kategoriji borbe juniorke -53 KG. Belma je ostvarila pobjede nad predstavnicama Albanije, Crne Gore i koleginicom iz Bosne i Hercegovine, dok je poražena od predstavnice Turske.

Ovim prvenstvom za KBS ORKKA je okončana takmičarska polusezona na međunarodnim takmičenjima na najbolji mogući način, čime je nastavljen kontinuitet vrhunskih sportskih rezultata ovog kluba.

Komentari