Protekli vikend glavni grad Bugarske bio je domaćin Evropskog prvenstva u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore na kojem je nastupilo 1186 nacionalnih prvaka iz 50 evropskih država.

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu u Sofiji predstavilo je 35 reprezentativaca, koji su ostvarili odličan rezultat osvojivši tri medalje.

Iz kluba borilačkih sportova “ORKKA” Lukavac, u reprezentaciji Bosne i Hercegovine na ovom prvenstvu, u pratnji trenera i selektora muške juniorske reprezentacije BiH Željka Zombre, nastupila su tri takmičara:

Muradbašić Haris, borbe kadeti -63 KG
Čajić Hamza, borbe juniori +76 KG
Đozić Mensur, borbe mlađi seniori -67 KG.

Po treći put za redom, Hamza Čajić izborio je finale Evropskog
prvenstva, što je prvi put u historiji karate sporta u Bosni i
Hercegovini. Čajić je ubjedljivim pobjedama u eliminacijama izborio svoje treće finale. U prvom kolu Čajić je bio bolji od reprezetativca Španije Ibanez-Saens Torre Jose Rafaela rezultatom 5:1, u drugom kolu savladao je reprezentativca Gruzije Antadze Otaria rezultatom 4:2, a u trećem kolu pao je Azerbejdžanac Murad Hajizade pravilom prvog boda pri rezultatu
2:2.

U u borbi za finale Lukavčanin je ubjedljiivo bio bolji od
prvaka Italije Biagio Nettorea rezultatom 5:1 i plasirao se u finale
evropskog prvenstva. U finalu od našeg šampiona ovoga puta bio je bolji Francuz Mehdi Filali rezultatom 5:0, čime se Hamza okitio svojom trećom titulom sa evropskih prvenstava, ovoga puta titulom viceprvaka evrope juniori +76 KG.

Osvajači medalja pored Hamze Čajića na ovom prvenstvu su Mićivoda Aldin, srebrena medalja, kadeti -70 KG (Goražde) i Dedović Munib, bronzana medalja, kadeti +70 KG (Mladost-Vitez).

Osvajači 5 mjesta su:

Hajdarpašić Eldin KK Champion Ilidža
Bektaš Mirnesa KK Bosna Sarajevo
Čongo Anes KK Champion Ilidža

Ovaj rezultat je još jedna u nizu potvrda o kvalitetu rada u klubu
borilačkih sportova “ORKKA” Lukavac, te da se radi o jednom od
najboljih karate klubova u BiH od postojećih preko 200 karate klubova.

Komentari