Nakon orezivanja platana u ul. Septembarska, ove jeseni nastavljeno je orezivanje krošnji platana u ul. Patriotskog fronta.

Podmlađivanje stabla, u prvom redu, podrazumijeva redukciju krošnje. Na taj način smanjit će se potreba korijena za dubljim i daljim prodiranjem u širinu i dubinu, s ciljem stvaranja dovoljne količine hrane i vode.
Orezivanje provodi JKP Rad po nalogu Općine Lukavac, a pod tehničkim nadzorom nadležne Općinske službe i pod nadzorom i uputama stručnih lica.

Kako je već poznato, zbog zanemarivanja ovih operacija, danas je stanje takvo da je korijenov sistem uveliko oštetio i podigao trotoare i ivičnjake, a krošnja stabala naliježe na krovove, te je u potpunosti isprepletena sa instalacijama objekata.

Usljed nepoduzimanja mjera redovnog održavanja došlo je do krivljenja pojedinih stabala zbog potrebe za većom količinom svjetlosti, lomljenja grana zbog prekomjerne težine lisne mase (usljed nevremena) i stvaranja netretiranih lomova, koji su idealna sredina za razvoj fitopatogena.

Redovno održavanje stabala kroz godine moralo je podrazumijevati i redovnu redukciju krošnje, a samim tim i slabiji razvoj korijenovog sistema, budući da se nadzemni i podzemni dio biljke srazmjerno razvijaju.

U cilju očuvanja i unaprjeđenja stanja drvoreda, obzirom da se radi o stablima koja su u svom punom razvoju, a koja dugi niz godina nisu tretirana, niti održavana, procesu podmlađivanja drvoreda potrebno je pristupiti sa puno pažnje i strpljenja, te niz potrebnih operacija planirati i sprovoditi iz godine u godinu.

(FOTO) “Masakr motornom pilom” ? Pogledajte kako danas izgledaju platani u Septembarskoj

Lukavac.ba

Komentari