Zavod za javno zdravstvo TK obavijestio je građane da će se zaprašivanje sa zemlje protiv adultnih formi komaraca na području TK obavljati od utorka 29.08.2017. godine, i to dio korita rijeke Spreče na području općina Živinice i Lukavac, te rijeke Soline na području Tuzle kao i obale jezera Modrac.

Zaprašivanje će obavljati jedno specijalizovano vozilo preparatom Neopitroid premium, ukoliko meteo uvjeti i temperatura zraka dozvole.

Tokom zaprašivanja sve osobe na pomenutim lokalitetima, naročito osobe sa hroničnim respiratornim bolestima i dišnim tegobama, kao i hrana, te pčele i sve ostale domaće životinje trebaju se skloniti od direktnog uticaja sredstva koje će se raspršivati. U tu svrhu iz Zavoda za javno zdravstvo proporučuju da se prije zaprašivanja sklone sve životinje i hrana koja je pohranjena na otvorenom, a tokom vremena zaprašivanja zatvoriti prozore i boraviti u zatvorenom prostoru. Svu hranu, voće i povrće koje neće biti moguće zaštiti prilikom zaprašivanja potrebno je nakon zaprašivanja, a prije upotrebe, dobro oprati kako bi se izbjegli mogući neželjeni uticaji sredstava za adulticidni tretman komaraca.

Iz Zavoda upozoravaju i pčelare da preduzmu sve potrebne mjere za zaštitu pčela, a one se sastoje u natkrivanju pčelinjih društava sa kartonom ili drugim priručnim sredstvima. Insistira se da se pčelinja društva ne zatvaraju.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, tretman će prolongirati za naredni dan o čemu će stanovništvo biti blagovremeno obaviješteno, poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Komentari