Sjednica OV Lukavac (arhiv) - Foto: Lukavacki.ba

Sedma sjednica Općinskog vijeća Lukavac donijela je brojna iznenađenja kada su u pitanju stavovi pojedinih političkih opcija i načini glasanja.

Iako su vijećnici Kluba Stranka za BiH i LDS, nakon višemjesečne privrženosti SDA, na protekloj sjednici bili dio nove većine koja daje podršku načelniku dr.Edinu Deliću, stvari su se sada počele vraćati na staro. Po većini tačaka vijećnici iz ovoga kluba su se složili sa SDA – ovim blokom, a to se posebno odnosilo na izvještaje javnih ustanova i preduzeća.

Neki su ovo ocijenili kao zajednički dogovor koalicionih partnera iz prošlog mandata da sačuvaju direktore koje su u proteklim godinama i mandatima zajedno i imenovali, jer je poznato da je neusvajanje izvještaja mogući početak procesa razrješenja tih direktora. Stoga se čini da su pohvale koje su u medijima i od strane građana upućene vijećnicima Stranke za BiH i LDS bile preuranjene jer njihovo opredjeljenje za pristupanje bloku koji podržava načelnika ipak nije bilo do kraja iskreno ili je bilo uslovljeno nekim ličnim kadrovskim rješenjima koja nisu tako brzo mogla biti ispunjena.

Ono što je posebno zabrinjavajuće je što je JP „Rad“ Lukavac ponovo ostavljeno bez upravnog/nadzornog  odbora, što ovo preduzeće od javnog interesa stavlja u delikatnu situaciju jer je načelnikov prijedlog odluke o raspisivanju konkursa za UO oboren. Odluka nije dobila potrebnu većinu jer  je vijećnik Mašić (LDS) glasao kao SDA i vijećnici iz Kluba nacionalnih manjina.

Kada su u pitanju javna preduzeća i ustanove vijećnici  iz ovoga kluba nisu podržali usvajanje izvještaja i programa rada JU Centar za kulturu Lukavac i direktora Dine Begića, te tako za usvajanje nije imao potrebnu većinu. Po pitanju svih ostalih ustanova iskazali su podršku, te su tako sa većinom glasova podržani dokumenti  JU Obdanište Lukavac  i direktora Nešada Ušanovića i JU  Centar za socijalni rad i direktorice Amire Hodžić. Osim spomenutih, za izvještaj direktorice Hodžić bili su i vijećnici Adem Mahovkić (SDP) i Jasminka Memić (SBB) što je mnoge iznenadilo, obzirom da je Hodžić istaknuta SDA aktivistica, te pokrenulo niz različitih izjašnjavanja vijećnika iz načelnikovog bloka u kasnijem toku sjednice.

Zanimljivo je bilo i pomalo iznenađujuće i što su vijećnici podržali Informaciju o zaštiti stanovništva od neeksplodiranih ubojitih sredstava i stanju deminiranih površina koju je pripremio dosadašnji načelnik Štaba CZ Amir Sejdinović, Delićev protukandidat za načelnika na proteklim Općim izborima.

Sejdinović (SDA) je iskoristio priliku za govornicom te se pohvalio svojim i radom ranijeg načelnika Dževada Mujkića, aludirajući da su projekti koje trenutno realizuje Delić  samo nastavak onog što je njegov prethodnik započeo. Načelnik Delić, vidno izrevoltiran obratio se i odreagovao na ovu provokaciju, rekavši da je Sejdinović zloupotrijebio govornicu i svoju ulogu na sjednici Općinskog vijeća Lukavac.

Bez većih primjedbi i uglavnom uz pohvale vijećnici su jednoglasno podržali izvještaje i programe rada JU Biblioteka Lukavac i direktorice Nihade Fajić i Općinske izborne komisije i predsjednice Izete Bajrić. Jednoglasni su bili i po pitanju izvještaja o izvšrenju Budžeta Općine Lukavac u 2016.godini, Odluke o proširenju kruga korisnika prava na zdravstveno osiguranje, Pravilnik o stipendiranju sportista i aktu iz oblasti imovinsko-pravne prirode.

Sudeći po sedmoj sjednici Općinskog vijeća Lukavac većinu zapravo nema nijedna strana i samo lični stavovi vijećnika i klubova, što može biti opasno jer se često može raditi samo o vlastitim interesima, će presuđivati o svakoj pojedinačnoj tački dnevnog reda.

Komentari