Foto: RTV Lukavac Snapshot

Od 2012. godine, kada je Općinski sud u Lukavcu počeo sa radom, 30 hiljada predmeta čekalo je na rješenje. Samo u 2017. godini riješeno je skoro devet hiljada predmeta. Od 56 općinskih sudova za područje BiH, Općinski sud u Lukavcu se nalazi na trećem mjestu po broju riješenih predmeta.

„Ti su rezultati izuzetno dobri, to potvrđuje i normativa, jer prema orijentacionim normama VSTV-a, Općinski sud u Lukavcu je od 56 općinskih sudova na nivou cijele BiH, na trećem mjestu po broju riješenih predmeta po sudiji, a na šestom mjestu po broju riješenih predemta iz plana rješavanja starih predmeta.“ – kazao je Fikret Mujkić, zamjenik predsjednika Općinskog suda Lukavac.

Značajni rezultati postignuti su i u ostvarivanju norme zaposlenih. Ostvarena kolektivna norma Suda za 2017. godinu iznosi 196,2 %, što znači da je svaki sudija i stručni saradnik ostvario dvije norme. Mujkić navodi da ovi podaci pokazuju da Općinskom sudu Lukavac nedostaje još sudija i stručnih saradnika.

„Nužna je potreba da se poveća taj broj, da bi se i ti predmeti sveli na razumnu mjeru. U skladu s tim mi smo poslali zahtjev VSTV-u kao i prema Vladi kantona, jer za prijem svakog novog uposlenika, potrebno je planirati budžetska sredstva.“ – ističe Mujkić.

U toku 2018. godine, Općinski sud u Lukavcu, težit će da ostvari barem približne rezultate kao u prošloj godini. Posebnu pažnju će, kako Mujkić navodi, posvetiti izvršnim predmetima, koji su trenutno najbrojniji.

„Ali svakako pored predmeta iz plana, rješavat će se i predmeti koji nisu u planu ali koji su od društvenog značaja ali čije posljedice moraju biti u prioritetu da se rješavaju.“ – dodao je Mujkić.

Također, Mujkić kaže da je u toku druga faza usaglašavanja gruntovnog stanja nekretnina sa katastarskim stanjem za područje Općine Lukavac. Za 2018. godinu su planirane katastarske Općine: Bistarac, Poljice 1, Poljice 2, Devetak i Puračić.“

Jedan od planova za tekuću godinu je i rješavanje problema nedostatka prostora u ovoj ustanovi, pa će se tako do postojeće zgrade Suda, biti dograđen još jedan dio, koji će svakako olakšati rad postojećih uposlenika, a za očekivati je i stvoriti preptostavke za dodatno kadrovsko jačanje Suda novim sudijama i saradnicima.

RTV Slon

Komentari